Ujedinjeni vlast i oporba

Kovač: Ne zanima nas što govori Juncker, iznad Sabora je samo Bog

Dražen Ciglenečki

Miro Kovač, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Miro Kovač, Foto: D. KOVAČEVIĆ

U četvrtak ujutro u Saboru, klubovi SDP-a, HDZ-a i Mosta tražili su stanku kako bi negirali bilo kakve obveze Hrvatske prema arbitražnom sporazumu, koji hrvatska politika više ne priznaje nakon otkrića neprimjerenih kontakata bivše slovenske predstavnice i njihovog arbitra



ZAGREB Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uspio je ujediniti hrvatsku vlast i parlamentarnu oporbu.


Njegova izjava kojom je podržao arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije, bez obzira što je Sabor 2015. donio odluku o izlasku iz tog postupka, naišla je na unisone kritike zastupnika HDZ-a, Mosta i SDP-a, koji pritom nimalo nisu štedjeli Junckera.


»Hrvatska je dragovoljno dogovorila taj sporazum sa Slovenijom. Nadam se da će obje strane u cijelosti, bez uvjetovanja, poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe«, izjavio je u srijedu Juncker slovenskoj agenciji STA, povodom svojeg posjeda susjednoj državi.




U četvrtak ujutro u Saboru, klubovi SDP-a, HDZ-a i Mosta tražili su stanku kako bi negirali bilo kakve obveze Hrvatske prema arbitražnom sporazumu, koji hrvatska politika više ne priznaje nakon otkrića neprimjerenih kontakata bivše slovenske predstavnice i njihovog arbitra.


Uime Kluba HDZ-a govorio je donedavni ministar vanjskih poslova Miro Kovač.


– Ovaj su sporazum potpisali Hrvatska i Slovenija, Europska komisija nije potpisnik, nema je. Ustanovili smo 2015. da su naši prijatelji Slovenci htjeli varati, nekim trikovima utjecati na arbitražne suce i HDZ je tražio donošenje zaključka o prestanku sporazuma. Vlada Zorana Milanovića pristala je na konsenzus o tome i Sabor je odlučio o izlaženju iz sporazuma.


Za Hrvatsku je time stvar riješena, sporazum je mrtav. Što god govorio naš prijatelj Juncker ili netko drugi u Bruxellesu, nas to više ne zanima. Iznad Sabora je samo Bog, upozorio je Kovač.


On je ocjenio da izjave poput ove Junckerove ne mogu vratiti povjerenje u europske institucije, što je intencija i »Bijele knjige« kojom je predsjednik Komisije najavio moguće reforme EU.


– Juncker bi trebao razmisliti o tome zašto postoji skepsa, zašto se gubi povjerenje u europske institucije. Zato što se daju ovakve neprimjerene izjave, zato što se gospodin Juncker miješa u ove stvari. Na ovakav način sigurno da hrvatski građani ne mogu biti sretni i zadovoljni jer se njihova skepsa može samo povećati, rekao je Kovač.


– Skandalozna je izjava predsjednika Komisije, Juncker zaboravlja da je arbitražni proces kompromitiran sa slovenske strane. Sabor je jednoglasno raskinuo sporazum. Kako bi se taj aparatčik Juncker ponašao da se radi o Luksemburgu? Ne mogu ti briselski činovnici tražiti da se mi ponašamo kako će nam oni narediti, poručio je Miro Bulj.


Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović (SDP) također je izrazio nezadovoljstvo porukom koju EK »šalje državama koje žele mirni procesom riješiti svoje granične sporove«.


– Želi li Komisija poručiti država da učine sve što je u njihovoj moći, da poduzmu sve mjere i akcije kako bi ostvarili svoje ciljeve u arbitražnom postupku, makar te mjere i akcije bile protupravne, i da će takva presuda na kraju biti priznata? Želi li nam Komisija kazati da cilj opravdava sredstvo? Nadam se da ne jer u suprotnom to bi bila katastrofa, bio bi to sumrak EU, naglasio je Klisović.