Ministar obrane predložio, razlog nepoznat

Kotromanović predložio smjenu ravnatelja VSOA-e Zdravka Klanca

Hina

Foto D. LOVROVIĆ

Foto D. LOVROVIĆ

Glasnogovornica MORH-a Ana Bulić nije htjela govoriti o razlozima zbog kojih je ministar Kotromanović predložio smjenu generala Klanca, kao ni to tko će ga naslijediti na čelu VSOA-e, kazavši samo kako je "predmet u postupku"



ZAGREB – Ministar obrane Ante Kotromanović predložio je predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Zoranu Milanoviću da smijene ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) generala Zdravka Klanca, potvrđeno je u srijedu Hini iz Ministarstva obrane (MORH).


Glasnogovornica MORH-a Ana Bulić nije htjela govoriti o razlozima zbog kojih je ministar Kotromanović predložio smjenu generala Klanca, kao ni to tko će ga naslijediti na čelu VSOA-e, kazavši samo kako je “predmet u postupku”.


Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu predsjednica Republike i predsjednik Vlade supotpisom razrješuju odnosno imenuju ravnatelja VSOA-e, a neslužbeno se u Vladi doznaje kako su se usuglasili da na Klančevo mjesto dođe brigadni general Ivica Kinder.




Prema zakonu, oni taj prijedlog prije imenovanja dostavljaju na prethodno mišljenje saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.


U medijima se navodi nekoliko razloga Klančeve smjene, od neefikasnosti do skandala s odlaskom iz vojske pilota akro-grupe “Krila oluje” i njihovom zapošljavanju u inozemstvu, a da to nitko u vojsci ni u državi nije znao.