Bivši ministar za Novu TV

Kotromanović: “Ovo će biti neka light obuka, ne znam što će raditi ti ljudi, možda saditi cvijeće po Marjanu”

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Bio sam vojnik dugo godina, zapovjednik gardijske brigade. Vojnik može dobiti nekakvo temeljno znanje, ali ovo će biti neka light obuka, ne znam što će raditi ti ljudi, možda saditi cvijeće po Marjanu. Ne može se. Za vojno stručno sposobnog vojnika treba minimalno tri do četiri mjeseca da bismo dobili topnika, tenkistu i tako dalje, tvrdi Kotromanović



 


Gost Dnevnika Nove TV bio je bivši ministar obrane Ante Kotromanović. O tome zašto se uvodi obvezni vojni rok i koliko je to ekonomski isplativo s Kotromanovićem je razgovarao Andrija Jarak.


 




Gospodine Kotromanoviću, recite nam je li uvođenje obveznog vojnog roka prioritet u ovom trenutku?


– Za mene svakako ne. Mislim da Oružane snage Republike Hrvatske imaju veće prioritete, kao što su opremanje i modernizacija. Ono što vidim jest da već neko vrijeme tu fali jedne sustavnosti u planiranju i u projekcijama razvoja OSRH-a. To se sve svodi na jedan populizam, a ne realizam. Najava kupovine helikoptera, aviona, pričuve od 50 tisuća, sada uvođenje obveznog vojnog roka… Znamo projekciju proračuna za ovu i iduće tri godine. Mislim da tu treba sjesti i hladne glave razmisliti, sukladno dugoročnom planu razvoja koji već imamo donijeti drugačije odluke i dati prioritet opremanju i modernizaciji oružanih snaga.


Znači, bolje je u ovom trenutku kupiti nove helikoptere i avione nego obučiti godišnje 30 tisuća ročnika?


– Po meni svakako da. Zašto? Zato što je to u ovom trenutku važnije. Ministarstvo obrane nema nikakve benefite u obuci budućih ročnih vojnika, to je na jedan način samo teret, ali dobiti nove sposobnosti, dobiti sposobnosti ovakvog tipa, to bi bilo značajna i investicija i značajno opremanje oružanih snaga.


Može li se u mjesec dana naučiti nekoga da sastavi i rastavi pušku, napuni je i nauči pucati?


– Bio sam vojnik dugo godina, zapovjednik gardijske brigade. Vojnik može dobiti nekakvo temeljno znanje, ali ovo će biti neka light obuka, ne znam što će raditi ti ljudi, možda saditi cvijeće po Marjanu. Ne može se. Za vojno stručno sposobnog vojnika treba minimalno tri do četiri mjeseca da bismo dobili topnika, tenkistu i tako dalje.


Gdje uopće održavati tu obuku, s obzirom da su vojarne ili napuštene ili dane na korištenje lokalnoj samoupravi?


– Mi ne znamo previše, iz Ministarstva se informacije puštaju na kapaljku. Ako bi to zbilja bilo u tom kratkom periodu od 28 dana, onda može biti bilo gdje. Mislim da to nije dobar koncept i da ako ćemo ozbiljno razgovarati o povratku vojne obveze, onda idemo razgovarati na ozbiljan način, da to bude jedna sustavna, dugoročna priča koja će biti od opće koristi svima. Ono što se ja bojim jest da će na idućim predsjedničkim izborima doći kandidat za predsjednika i reći: „Da, moja agenda je da ćemo ukinuti vojni rok“.


Mnogi kažu da je ovo potencijalni udar na gospodarstvo jer 30 tisuća mladih ljudi neće moći raditi u špici sezone, s obzirom da je obuka predviđena u ljeto?


– Mislim da je to loša ideja. Dok sam bio ministar razgovarali smo i došli do zaključak da je to loše jer imamo studente, koji imaju svoje potrebe, i ovako imamo manjka radne snage. Evo, sad sam u privatnom biznisu. Da sada pokupite 30-ak tisuća ljudi, ako se i odazovu svi, jer ćemo morati vjerojatno razmišljati i o civilnom služenju vojnog roka, bila bi to stvarno jedna loša poruka gospodarstvu.


Je li ovo refleksna reakcija na najave iz Srbije? Tamo su MiG-ovi 29 već opjevani epski, rekao bih. Sve njihove vijesti počinju tim eskadrilama iz Rusije i Bjelorusije. Treba li Hrvatska reagirati, i kako?


– Mislim da se ne trebamo bojati reakcija iz Srbije. Mi smo članica NATO-a. Mislim da je ovo reakcija na želje naše predsjednice, koja je u kampanji najavila vraćanje služenja vojnog roka, to je poanta. Imam osjećaj da sada Ministarstvo pokušava na najblaži način osmisliti nešto što najmanje košta, a opet da udovolji njenoj želji.


Što je ono što biste vi kupili? Bili ste ministar obrane, zapovijedali ste gardijskom brigadom, što biste vi kupili, helikoptere, avione ili sustav PZO-a?


– Ako bismo baš odgovarali na ovo najavljeno opremanje vojske Republike Srbije MiG-ovima 29 kupimo PZO sustav. Redefinirajmo dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, koncentrirajmo sredstva na bitnije stvari, klonimo se ideja ovakvog, po meni čistog populističkog načina i koncentrirajmo lovu, i to riješimo vrlo brzo, zaključio je Kotromanović.