Ministarstvo obrane

Kotromanović: Oluju treba proslaviti mimohodom u Zagrebu

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Sve drugo je, čini mi se, politizacija. Nadam se da ćemo pokazati da smo za 20 godina 'Oluje' zajedno, da možemo, da smo sposobni nadići političke podjele i na taj dan pokazati svijetu da su Oružane snage spremne i sposobne organizirati bilo koju zadaću. I da pokažemo da je 'Oluja' bila operacija bez ijedne mrlje, kako je to presuđeno i u Haagu«, istaknuo je ministar



ZAGREB  Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je u četvrtak kako ne razumije zašto postoje protivljenja da se 20. obljetnica »Oluje« obilježi i vojnim mimohodom u Zagrebu, ocijenivši to politizacijom 5. kolovoza, datuma koji treba »obilježiti dostojanstveno i pokazati svijetu spremnost Oružanih snaga RH«.


Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza, a Kotromanović je novinarima nakon sjednice kazao kako je cilj osnivanja odbora dostojanstveno obilježavanje tog značajnog datuma. »Trebate, po meni, dati potporu svima da to napravimo na pravi način, na način koji treba i braniteljima i Domovinskome ratu«, poručio je.


Nije mu jasno zašto postoje protivljenja mimohodu u Zagrebu. »Ne razumijem zašto su neki protiv. Da nismo to napravili, optužili bi nas da ne volimo Domovinski rat. Dakle, želimo to dostojanstveno obilježiti u glavnome gradu«, rekao je Kotromanović, napominjući da slične proslave imaju i Francuzi i Rusi.




»Sve drugo je, čini mi se, politizacija. Nadam se da ćemo pokazati da smo za 20 godina ‘Oluje’ zajedno, da možemo, da smo sposobni nadići političke podjele i na taj dan pokazati svijetu da su Oružane snage spremne i sposobne organizirati bilo koju zadaću. I da pokažemo da je ‘Oluja’ bila operacija bez ijedne mrlje, kako je to presuđeno i u Haagu«, istaknuo je ministar.


Na prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se mimohod u Zagrebu održi iduće godine na Dan Oružanih snaga, Kotromanović odgovara kako nitko u svijetu mimohod ne organizira za Dan oružanih snaga, već za Dan pobjede.


Odgovorio je i na primjedbe vezane uz troškove takvog mimohoda. »Ne znam kako bi to bilo jefitinija proslava iduće godine od proslave ove godine«, kazao je i dodao da će možda biti i skuplja, ovisno o cijeni nafte.


Mimohod je potrebno napraviti, to je važno za Oružane snage, pokazat ćemo u kakvom su one stanju, rekao je, naglasivši da se Ministarstvo obrane racionalno ponaša, racionalno troši te mu neće biti problem organizirati mimohod ni tehnički niti financijski. Podsjeća da su troškovi proslave 15. obljetnice »Oluje« iznosili oko 15 milijuna kuna.