Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ministar obrane u Astani

Kotromanović: Kazahstan zainteresiran za hrvatsku vojnu industriju

Foto D. JELINEK
Foto D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2015. u 12:13 2015-05-27T12:13:02+02:00

Kotromanović je dio izaslanstva premijera Zorana Milanovića u posjetu Kazahstanu i sastao se sa svojim kolegom Imangalijem Tasmagambetovim

ZAGREB - Kazahstanu je zanimljiva hrvatska vojna industrija i nadam se da će hrvatske tvrtke naći svoju priliku i realizirati neke poslove u toj zemlji, rekao je ministar obrane Ante Kotromanović u srijedu u Astani, prenosi MORH.

 

Kotromanović je dio izaslanstva premijera Zorana Milanovića u posjetu Kazahstanu i sastao se sa svojim kolegom Imangalijem Tasmagambetovim. Razgovori su bili fokusirani na bilateralnu obrambenu suradnju, posebice vojnih industrija, regionalnu sigurnosnu situaciju te suradnju u okviru NATO-a, navodi MORH u priopćenju.

"Hrvatska i Kazahstan imaju zajednički interes – unaprijediti odnose i intenzivirati suradnju na svim područjima, od one na području obrambene industrije, obuke i školovanja, pa sve do gospodarske suradnje", rekao je Kotromanović.

"Kazahstan je proteklih godina privukao impresivna strana ulaganja i postao gospodarski moćan, s liderskim ambicijama u srednjoazijskoj regiji. Pokazali su da im je zanimljiva i hrvatska vojna industrija i nadam se da će naše tvrtke ovdje naći svoju priliku i realizirati neke nove poslove", naglasio je ministar Kotromanović.

Tijekom ovog posjeta predstavnici hrvatske obrambene industrije (Agencija Alan, HS Produkt, Dok-Ing, Šestan-Busch, Đuro Đaković, Kroko, Geofoto) prezentirali su svoj proizvodni program i mogućnosti vojno-tehničke suradnje.

Direktor državne agencije Alan, Ivica Nekić naglasio je kako je Kazahstanu zanimljivo europsko tržište. "Oni se otvaraju prema zapadu, žele novu opremu, upotpuniti ili proširiti svoje proizvodne i prodajne kapacitete", rekao je.

"Hrvatska im je zanimljiva kao članica Europske unije i NATO-a, žele nove, zapadne tehnologije i s te strane im je ono što naše tvrtke nude bilo jako zanimljivo. S druge stane Kazahstanci žele stvoriti što bolju investicijsku i ulagačku klimu i žele biti ulaz na šire tržište u regiji", kazao je Nekić.

Kotromanović je predložio je i osnivanje zajedničkog povjerenstva za vojno-tehničku suradnju koje bi omogućilo bolju koordinaciju i usklađivanje između predstavnika obrambene industrije RH i Kazahstana te državnih institucija. Dvojica ministara potpisali su i Memorandum o suradnji na području obrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.