Mjesto u stranci

Kosor na upit hoće li Karamarka zadesiti njena sudbina: ‘Ima svoje ljude u HDZ-u, njega neće izbaciti’

Jagoda Marić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Za Karamarka uvijek ima mjesta, ostaje dužnosnik stranke, za njega ima mjesta u Glavnom odboru.  Za sve nas ima mjesta, samo svi moramo biti odgovorni, ustvrdio je jučer Milijan Brkić



ZAGREB Tomislav Karamarko nada se da u HDZ-u neće doživjeti sudbinu svojih prethodnika Jadranke Kosor i Ive Sanadera koji su nakon gubitka predsjedničke dužnosti izbačeni iz stranke. Osim prvog predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana koji je na toj dužnosti umro, HDZ je u posljednjih šest i pol godina sve svoje predsjednike u konačnici isključivao iz stranke, no jučer ništa nije dalo naslutiti da će se to dogoditi i Karamarku. Doduše, činilo se da će i Sanader ostati u ulozi počasnog predsjednika HDZ-a malo dulje od nepunih šest mjeseci.


– Nema razloga za to, pokušat ću biti u dobrim odnosima sa svojom strankom. Treba prekinuti sa starom praksom – kazao je Karamarko na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje strahuje li možda od izbacivanja iz HDZ-a. Na dodatni upit znači li to da je odluka o isključivanju Jadranke Kosor iz HDZ-a, donesena u njegovo vrijeme, bila pogrešna, kazao je da bi i on vjerojatno bio u sukobu s HDZ-om kad bi davao stotine intervjua gdje napada stranku i njezin program, te da bi to sankcionirala svaka stranka, a ne samo HDZ.


Verbalni delikt


Karamarko je na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorio isključivo o svojoj odgovornosti, pa čak i kad su ga novinari opetovano pitali jesu li se u protekle četiri godine pojedini članovi Predsjedništva HDZ-a protivili politici koju je on kreirao. Njegov zamjenik i dugogodišnji suradnik, sljedećih mjesec dana i čelnik HDZ-a Milijan Brkić na isto je pitanje odgovorio da Karamarko nije jedini odgovoran, te da se može pričati o odgovornosti svih dužnosnika stranke.




– Za njega uvijek ima mjesta, ostaje dužnosnik stranke, za njega ima mjesta u Glavnom odboru. Onakvo ponašanje prema predsjednicima stranke je prošlost. Za sve nas ima mjesta, samo svi moramo biti odgovorni – rekao je Brkić.


Jadranka Kosor kaže da bi povjerovala da je HDZ napravio korak naprijed ako bi joj se Brkić ispričao zato što je iz stranke isključena zbog verbalnog delikta.


– Ja sam samo morala opovrgavati neistine o tome da je Karamarko u HDZ-u zatekao prah i pepeo, da se stranka prethodno odrekla predsjednika Tuđmana i onda sam za taj verbalni delikt isključena iz stranke – kaže Kosor koja procjenjuje da se to Karamarku neće dogoditi.


Bez propitivanja


Karamarko u HDZ-u, uvjerena je ona, i dalje ima svoje ljude i zato se nitko nije protivio ni odluci da se ide rušiti vlastitu Vladu da bi se Karamarka spasilo od opoziva.


– Većina u vodstvu stranke su ljudi po njegovoj mjeri. Nisu propitivali razloge za njegov opoziv, svi su šutjeli na »aferu konzultantica«, išli su skupa s njim rušiti vlastitu vladu i bili su spremni na preslagivanje. Kad u tome nisu uspjeli, sada se preslaguju unutar stranke kako bi izbjegli najgore na izborima, ali neće se Karamarku ništa dogoditi – kaže Kosor.


Članovi Predsjedništva mahom su jučer tvrdili da je Karamarko ispravno odlučio, ali nitko od njih nije baš iskazivao ni veliku odanost Karamarku. Uz bivšeg stranačkog šefa i prijatelja stao je jedino ministar kulture Zlatan Hasanbegović. – Nikad se Karamarka nisam odrekao, niti ću ga se ikada odreći, rekao je Hasanbegović.