Bivša premijerka odbila predsjednicu

Kosor: Sastanci na Pantovčaku nemaju smisla i zato nisam otišla

Zlatko Crnčec

Jadranka Kosor / Foto: Novi list

Jadranka Kosor / Foto: Novi list

 Zašto recimo predsjednica ne bi pozvala sve bivše premijere da čuje kako oni, koji su obavljali tu tešku dužnosti, vide budućnost Hrvatske. To bi za razliku od ovakvih sastanaka bilo u ustavnim okvirima, rekla je Kosor



Nezavisna zastupnica i nekadašnja premijerka Jadranka Kosor nije se jučer odazvala pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na sastanak na kojem je trebala biti zajedno s predsjednikom Hrvatske građanske stranke Željkom Kerumom. 


   – Zaista mi nije jasno zbog čega se i na službenoj stranici Ureda predsjednika vodilo da sam i ja pozvana kad sam dan ranije jasno rekla da se neću odazvati. Nisam se zbog toga ispričala jer se ispričavaju samo oni koji se osjećaju krivima. Nisam vidjela nikakvog smisla u takvim sastancima jer sam bila protiv njih i kada je ih je 2011. sazvao tadašnji predsjednik Ivo Josipović želeći prije izbora pomoći Milanoviću i Kukuriku koaliciji baš kao što i sada predsjednica njima želi pomoći Karamarku i HDZ-u, rekla je Kosor. Kaže da bi bilo smisleno ići na Pantovčak samo ako bi susret trajao nekoliko sati tijekom kojih bi se pokušalo razmatrati rješavanje državnih problema. 


   – Zašto recimo predsjednica ne bi pozvala sve bivše premijere da čuje kako oni, koji su obavljali tu tešku dužnosti, vide budućnost Hrvatske. To bi za razliku od ovakvih sastanaka bilo u ustavnim okvirima, rekla je Kosor. Dodala je da joj nije jasno zašto u Uredu predsjednice postavljaju pitanje zbog čega nije došla na Pantovčak kada ona kao predsjednica Vlade svojevremeno nije javno postavljala pitanje zbog čega Grabar-Kitarović nije uopće obavijestila Vladu da sa veleposlaničkog mjesta u Washingtonu odlazi u NATO. 




   – Vlada je o tome saznala kada je već sve bilo gotovo. Dosljedna sam jer sam se sastancima kod predsjednika protivila i kada je Josipović mene pozvao kao premijerku. Odazvala sam se – i to kao premijerka, a ne kao predsjednica HDZ-a – samo zato da javna svađa predsjednika i premijerke ne bi ugrozila završetak pregovora s EU, rekla je Kosor. 


   Predsjednik HGS-a Željko Kerum rekao je da je predsjednici ukazao na problem antipoduzetničke klime u Hrvatskoj.