Odugovlačenje s izmjenama GUP-a

Kosor: Neki u Zagrebu čekaju »povratak Godota«

Hina

D. Jelinek

D. Jelinek

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor optužio je u četvrtak neimenovane gradske urede da opstruiraju djelovanje Gradske uprave čekajući »povratak Godota«, odnosno Milana Bandića na čelo Zagreba



ZAGREB – Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor optužio je u četvrtak neimenovane gradske urede da opstruiraju djelovanje Gradske uprave čekajući »povratak Godota«, odnosno Milana Bandića na čelo Zagreba.


Zbog odugovlačenja s donošenjem izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) došlo je do potpune blokade investicija jer investitori ništa ne žele raditi dok se ne prihvati novi GUP, rekao je Kosor na konferenciji za novinare.


Kosor smatra kako nema nikakva razloga da se u izmjene GUP-a ide tek na jesen, kao što se najavljuje, jer je o tome već provedena javna rasprava.




On drži da se opstrukcije rade namjerno jer neki čekaju »povratak Godota«, aludirajući na Milana Bandića kojem je zbog sumnje na korupciju zabranjeno obnašanje gradonačelničke dužnosti.


»Dosta je politikanstva, to je bacanje prašine u oči građanima kojima je bitna provedba programa usvojenih u gradskom proračunu, a ne da gradski uredi opstruiraju operativno djelovanje Gradske uprave. Želim da posao u Zagrebu krene odmah danas«, poručio je Kosor.


Ovih dana najveća gradska poduzeća (ZET, Zagrebačke ceste i dr.) upozorila su da imaju materijala samo za još dva mjeseca rada, kaže Kosor koji smatra da je za to odgovorna potkapacitiranost Ureda za javnu nabavu.


»Javnu nabavu Zagrebačkog holdinga trebalo bi vratiti Holdingu jer ćemo za dva mjeseca imati ozbiljne probleme u funkcioniranju njegovih trgovačkih društava i podružnica«, rekao je.Također je ustvrdio da se opstruira prijedlog zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek o stavljanju u funkciju bloka Badel jer su Švaljek i on odbili da se zakupcima produži rok najma prostora na pet godina bez javnog natječaja.

Najavio je da će na sjednici Skupštine 12. veljače vjerojatno biti donesena nova odluka o davanju javnih površina u zakup.


Kosor je odbacio medijske spekulacije da unutar djela zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića postoje otpori dogovoru da se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport razdvoji na dva ureda – za obrazovanje i sport te kulturu. Smatra kako se tu ne radi o otporu Uredu za kulturu već je cilj sačuvati radno mjesto dosadašnjem pročelniku Ivici Lovriću.


Na upit o primjedbi Jelene Pavičić Vukičević, predsjednice Kluba zastupnika liste Milana Bandića, da on diktira rad Gradske uprave, Kosor joj je zahvalio na »pohvali da diktira ritam rada«. »Najvažnije je da se realiziraju projekti, pa ako je to rekla, hvala joj«, kazao je.


Pavičić Vukičević u četvrtak je na konferenciji za novinare rekla da svi zastupnici njezina Kluba ostaju zajedno bez obzira hoće li se netko učlaniti u udrugu Klub Milana Bandića ili ne.»Bandić nas je okupio samo radi razvojnih projekata Zagreba i njegovih građana. Nema tu drugih interesa ili simpatija«, kazala je.

Udruzi se dosad priključilo oko 800 građana, a vjeruje da će s njima ostati i Švaljek. Istaknula je da neće izazivati nikakve izvanredne izbore u Zagrebu, već se pripremaju samo za parlamentarne izbore krajem godine.