HSLS

Kosor: ‘Korespondencija ministrice Dalić o Agrokoru je neprihvatljiva i ne sviđa mi se’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na pitanje treba li Dalić podnijeti ostavku, Kosor koji je dio vladajuće većine odgovorio je da to treba pitati premijera Andeja Plenkovića te je najavio treću tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo o Agrokoru u lipnju



ZAGREB Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u srijedu je s konferencije za novinare poručio da mu se »ne sviđa korespondencija ministrice Martine Dalić« koju je objavio portal Index.hr, a koji pokazuju da su oni koji su s njom pisali lex Agrokor kasnije i angažirani u provedbi tog zakona.


Na pitanje treba li Dalić podnijeti ostavku, Kosor koji je dio vladajuće većine odgovorio je da to treba pitati premijera Andeja Plenkovića te je najavio treću tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo o Agrokoru u lipnju.


Istaknuo je kako »stalno zaboravljamo da je glavni krivac za stanje u Agrokoru Ivica Todorić, ali korespondencija ministrice Dalić i priprema dokumenata u tajnosti apsolutno nije prihvatljiva«. »Ima li u tome elemenata neke odgovornosti, presudit će neka druga tijela, sigurno neću ja tome suditi«, kazao je Kosor. »No, kao što sam bio jasan oko Ramljaka, mislim da sam i sada jasan«, naglasio je Kosor.




»Nagodba u Agrokoru se mora i sigurno će se dogovoriti do 10. srpnja kako bi i Agrokor i dobavljači i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo mogli normalno poslovati«, uvjeren je Kosor. Kazao je da mu se objavljena prepiska ministrice Dalić ne sviđa te da je »na predsjedniku Vlade da procijeni što će učiniti«. Podsjetio je da je prvi bio za smjenu Ante Ramljaka kada se otkrilo da je kao povjerenik za savjetnike angažirao tvrtku Texo Management u kojoj je bio zaposlen.


Najavio je da će kao predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo sazvati treću tematsku sjednicu u lipnju, kada budu jasne stvari i na Trgovačkom sudu i oko Stalnog vjerovničkog vijeća i svih drugih elemenata nagodbe. Od povjerenika Fabrisa Periška i njegove zamjenice Irene Weber očekuje da poštuju odluku Trgovačkog suda koji je rekao da nije zadovoljan s predloženim razredima za vjerovnike, što je povjerenik i rekao da će učiniti, te zbog toga vjeruje da će do nagodbe doći u zakonskom roku.


Sud je rekao i da se ne smiju angažirati dodatni savjetnici, što i nije potrebno, pa kada riješimo ta dva problema i ako postoji volja više od dvije trećine vjerovnika da dođe do tog dogovora, ne vidim zašto do 10. srpnja ne bi bila postignuta nagodba, rekao je Kosor.


Najavio je i inicijativu HSLS-a za promjenu Ustava u kojoj se radi o zaštiti voda za ljudsku potrošnju i vodoopskrbnog sustava, za koju su dobili podršku 32 zastupnika te pozvao da im se pridruže i veliki klubovi poput HDZ-ova, SDP-ova i Mostova.


Pri prvoj idućoj promjeni Ustava očekujemo da Odbor za Ustav uvrsti i ovu našu inicijativu jer njom želimo spriječiti privatizaciju vodoopskrbnog sustava i da privatne firme preuzmu ono što danas rade jedinice lokalne samouprave i država kako bi građani uvijek plaćali ekonomsku, a ne tržišnu cijenu vode, poručio je.


Slično su napravile zemlje poput Slovenije i Slovačke, koje su otprilike veličine poput Hrvatske i jednako su bogate vodom. Pitanje voda u vrlo skoroj budućnosti će biti najvažnije pitanje, kazao je Kosor, zbog čega imamo obvezu to pitanje zaštititi Ustavom.