Fleksibilno

Korištenje Vladinih mjera: Dug veći od 200 kuna nije prepreka za slanje zahtjeva

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

I oni koji imaju dug veći od 200 kuna, mogu poslati zahtjev, Porezna će ih kontaktirati, dati mogućnost da razliku podmire te time steknu uvjete za odobrenje zahtjeva - kaže Ivica Deželić iz riječke Porezne uprave



RIJEKA – Iako je kao uvjet za korištenje Vladine mjere odgode poreza i doprinosa za poduzetnike pogođene posljedicama epidemije koronavirusom navedena razina od maksimalno 200 kuna dospjelog duga u trenutku podnošenja zahtjeva – a što je izazvalo salvu kritika na ovu mjeru – iz riječke Porezne uprave pojašnjavaju da dug veći od 200 kuna ipak ne mora biti prepreka za podnošenje zahtjeva za aktiviranje mjere. Kako ističe Ivica Deželić, voditelj Službe za pravne poslove, informiranje, edukaciju i prekršajni postupak u riječkoj Poreznoj upravi, iako je propisano da mjeru mogu koristiti svi oni koji u trenutku podnošenja zahtjeva imaju taj »zanemarivi dug«, definiran na način da nemaju dospjelog nenaplaćenog poreznog duga većeg od 200 kuna, zahtjeve za odgodom plaćanja Poreznoj upravi mogu podnijeti i oni poduzetnici koji u trenutku podnošenja zahtjeva imaju i veći dug od ovog, jer će im se izaći u susret u smislu da taj dospjeli dug koji prelazi 200 kuna podmire i tako steknu uvjete za korištenje mjere.


Navala u dva dana


– I oni koji imaju veći dug, a žele koristiti mjeru odgode, neka nam pošalju zahtjev, a Porezna uprava će ih naknadno kontaktirati, dati im mogućnost da podmire razliku duga, kako bi stekli uvjete za odobrenje zahtjeva – tumači Deželić.


Postavlja se, međutim, pitanje otkud poreznim dužnicima odjednom cijeli iznos već ranije dospjelog duga, jer da su ga mogli platiti, već bi to i prije korone učinili. Deželić tumači da su i prije ove mjere izazvane krizom vezanom za COVID-19, porezni dužnici imali na raspolaganju institut upravnog ugovora, koji im je omogućavao da dugove podmiruju obročno, pa je pretpostavka da su mnogi već ipak rasterećeni samim tim pristupom, odnosno ulaze u onu grupu poduzetnika koji nemaju izrazito velike dugove, ali dugove ipak veće od 200 kuna.




– Dugovi Poreznoj penju se i do nekoliko desetaka tisuća kuna, međutim ima i onih s puno manjim iznosima. Onima čiji dugovi dakle premašuju tih 200 kuna, poruka je da Porezna uprava neće biti rigidna, u smislu da njihove zahtjeve odmah odbije, već je racionalno očekivati da će poduzetnici s manjim dugom razliku moći podmiriti bez većih problema, da bi onda kroz ovu mjeru dobili na vremenu kroz odgodu plaćanja poreznih davanja na tri mjeseca – kaže Deželić. Inače, već prvog dana donošenja odluke o mjeri odgode plaćanja poreza i doprinosa (prekjučer), Porezna uprava – Područni ured Rijeka zaprimila je preko 250 zahtjeva poduzetnika za odgodu, dok je do konca jučerašnjeg radnog dana, iza 15 sati, a što bi dakle bio drugi dan od donošenja odluke, pristiglo više od 750 zahtjeva, potvrdio je Deželić. Inače, Porezna uprava područni ured Rijeka broji sedam ispostava – Rijeka, Opatija, Delnice, Mali Lošinj, Rab, Krk i Crikvenica, a pokriva područje Primorsko-goranske županije. Vezano za strukturu zahtjeva, podjednako je obrtnika i pravnih osoba, potvrđeno je.


Pune ruke posla


– Poduzetnici mogu zahtjeve poslati putem sustava e-porezna, preko kojeg dolazi i najviše zahtjeva, te putem našeg »virtualnog savjetnika«, odnosno poveznice »Pišite nam« na web stranicama Porezne uprave. Fizički kontakt nastojat će se izbjeći radi zdravstvene sigurnosti obveznika i djelatnika. Trenutačno radimo u timovima, po 15 dana, kako bi se smanjila mogućnost zaraze. Ovo nam je sad prioritetni posao, i svatko tko podnese zahtjev, odgovor može očekivati u vrlo kratkom roku. U suštini to i nije birokratski kompliciran posao, ističe Deželić.


Veli da je smisao da se onome tko je bio likvidan do sada, pomaže da likvidan i ostane, koliko je to god moguće u ovim teškim okolnostima. Prema sadašnjem stanju, većinom su zahtjeve predali obrtnici i d.o.o.-i, a sektorski, većinom je riječ o uslužnim zanimanjima, kafići, frizeri, teretane i drugi. Deželić naglašava da su poduzetnici, kada im se zahtjev za odgodom odobri, i dalje dužni u propisanim rokovima dostavljati sve obrasce (PDU, JOPPD), a Porezna će, kaže, za svaku obvezu prolongirati dospijeće.


No, mnogi poduzetnici i njihove udruge već su ustvrdili da im odgoda ne pomaže previše, te da je potreban otpis, jer će im se, kad ovo sve prođe, nagomilati obveze za plaćanje, pa bi se mogli naći u još većem problemu. Deželić kaže da se taj dug po isteku ovog roka neće tražiti odjednom, već će Porezna uprava tada omogućiti obročne otplate tog prolongiranog duga, do maksimalno 24 mjeseca, dakle kroz iduće dvije godine, bez kamata.


Također, kriteriji za odgodu poreznih davanja su i da poduzetnik ima pad prihoda/primitaka u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva za mjere plaćanja poreza najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, ili ako dokaže vjerojatnim da će mu prihodi/ primitci u idućem razdoblju od tri mjeseca od mjeseca podnošenja zahtjeva pasti najmanje 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.


– Glede tih kriterija koji su navedeni na samom obrascu Zahtjeva, bit ćemo maksimalno fleksibilni, poručio je Deželić.