Suglasje

Korak naprijed: SDP i HDZ napravili kompromis oko izmjene saborskog Poslovnika

Dražen Ciglenečki



SDP i HDZ napravili su danas korak naprijed vezano za dogovor oko izmjene saborskog Poslovnika. Kako se može neslužbeno doznati, dvije su stranke postigle suglasja oko dva ključna SDP-ova zahtjeva – da se pronađe način da se osigura rasprava za oporbene prijedloge, a ne da oni samo formalno mjesecima stoje na dnevnom redu, te da zastupnici i dalje imaju pravo tražiti stanku ujutro u 9,30 svakog radnog dana na koji Sabor ima plenarnu sjednicu.


SDP i HDZ napravili su kompromis – ubuduće bi 30 ( SDP je predlagač 20) zastupnika moglo zatražiti da se raspravlja o zakonskom tekstu koji je na dnevnom redu duže od 30 dana, a o njemu bi se raspravljalo u roku od osam dana od predaje zahtjeva; što se saborske stanke tiče one bi se ujutro u 9,30 mogle tražiti samo srijedom dok bi se četvrtkom i petkom stanke mogle tražiti od 13 sati.


Ako se HDZ bude držao ovog dogovora SDP će povući više stotina svojih amandmana koje su dali na prijedlog izmjena saborskog Poslovnika i time ukloniti mogućnost da rasprava o amandmanima potraje nekoliko dana. Zasad je još uvijek predviđeno da rasprava o amandmanima započne sutra u devet sati uvečer, ali nakon ovog dogovora ona će ipak biti puno kraća nego što je dosad izgledalo.




Međutim, čak i da se ovaj dogovor ostvari to ne znači da će SDP u o petak glasovati za izmjene Poslovnika. Zastupnici SDP-a podići će ruku za njega samo ako HDZ naknadno pristane da se stanke mogu tražiti u 9,30 i u četvrtak i petak.


Neslužbeno se može doznati da su po pupuštanje prema SDP-u u utorak na sastanku vladajuće koalicije sugerirali šef zastupničkog kluba HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, a prihvatio premijer Andrej Plenković.