Udar na društvo

Konzervativna revolucija u Hrvatskoj: Prvo su došli po Filozofski…

Jasmin Klarić

Konzervativna revolucija, čini se, ide dalje. U Poljskoj je na raspravi zakon kojim se za abortus predviđa kazna zatvora do pet godina. Dođe li tako nešto i na saborske klupe u Hrvatskoj, sjetite se što ste radili kad su došli po Filozofski



Iako su pregovori o sastavljanju Vlade trenutno negdje između osmijeha za javnost i sve glasnijeg škrgutanja zubima u svoja stranačka četiri zida, stvari se u Hrvatskoj razvijaju zapanjujućom brzinom. Potpuno je moguće, pritom, da je sve ono čemu svjedočimo posljednjih dana rezultat stihije, posla koji obavlja Vlada na odlasku i poslova koji pripremaju oni koji s lažnim nadama dočekuju Vladu na dolasku, no stvar sve više smrdi na vrlo solidan dodatni konzervativni udar na hrvatsko društvo.


Radi li se, pritom, o udaru Andreja Plenkovića, ili o udaru na Andreja Plenkovića, u ovom trenutku je potpuno sporedna distinkcija – učinici onog što se krenulo zbivati posljednjih dana su malo ozbiljniji od toga tko će voditi hrvatsku Vladu u narednih nekoliko (i to u najboljem slučaju – nekoliko) godina.


Dok, dakle, HDZ i Most divane o »jamstvima« i tome kako će ona spasiti Hrvatsku (smanjenjem TV pretplate i proglašavanjem gospodarskog pojasa, primjerice), Filozofski fakultet u Zagrebu, centar slobodne društvene misli u Hrvatskoj je zauzela privatna vojska.




Jer, zaštitari koje je angažirao aktualni dekan Previšić u pokušaju da spasi vlastitu funkciju, nisu ništa drugo nego neprijateljsko, nasilno preuzimanje društvene institucije. Zasad se stvar odvija ipak akademski suzdržano, no od 3. listopada bi mogla krenuti studentska blokada fakulteta i bog te pita što se može dogoditi kad pred dugokose studente koji su došli blokirati predavanja banu u crno odjeveni dečki, naoružani i obučeni za blisku borbu, a koje je dekan naputio da blokadu – blokiraju?


Ustaše, žica i Hare Krišna


A sve zato jer su se profesori i studenti svojevremeno pobunili protiv stvaranja bliskih veza Katoličko-bogoslovnog fakulteta s Filozofskim, koje bi polaznicima prvog omogućile prednost na tržištu rada…


Plenković na sve to zasad tek kaže kako bi volio da se situacija primiri. A valja ponoviti – privatna vojska zauzela je fakultet koji je centar slobodne društvene misli u Hrvatskoj.


Munjevito raspuštanje Studentskog zbora na FF zbog proceduralnih razloga, praćeno angažiranjem zaštitara kako bi se valjda svaki otpor u korijenu sasjekao strahom, prva je posljedica relativne izborne pobjede HDZ-a na izborima u Hrvatskoj. Stvari su se možda jednostavno tako prokleto slučajno posložile, možda bi doista jednaka odluka bila donesena i da je ishod izbora bio potpuno drugačiji, možda bi se i tada Previšić sakrio iza snažnih momaka u crnom koji brane studentima pristup vlastitom fakultetu, ali iskustvo nas uči da je u slučajnosti ovakvog tipa u ovoj zemlji vrlo teško povjerovati. Uostalom, šef HDZ-a se ni na koji način nije pokušao ograditi od dekanovog postupka.


Nije, međutim, okupacija Filozofskog jedina stvar koja ukazuje na to da je u manje od dva tjedna od izbora pojačan pritisak konzervativne desnice na društvo. Štoviše, ministrica na odlasku, Bernardica Juretić, objavila je teze za izradu novog Obiteljskog zakona koje predviđaju obavezno savjetovanje pri sklapanju braka. Još jednom: obavezno savjetovanje. Budući bračni parovi tako će, prođe li takva verzija zakona, morati slušati koje su sve pravne posljedice stupanja u brak. A savjetovanje će moći provoditi, veli se u tezama, i vjerske zajednice. Kako je nekako teško za povjerovati da će Država propisati da se kod savjetovanja o pravnim posljedicama braka morate obratiti sljedbenicima Hare Krišne, očito je da bi se i po ovaj, »pravni« sakrament, moglo kod katoličkih svećenika. Onih koji se i dalje, poput biskupa Vlade Košića u srijedu, javno zalažu za, recimo, priznavanje znakova i pozdrava HOS-a kao legalnog znakovlja HV-a. Kako je krenulo, moglo bi se kažnjavati svakog tko smatra da je »Za dom spremni« zločinački pozdrav; prije ili poslije braka.


U tih pukih desetak dana od izbora opet je legitimno pravo građanstva dobilo i zazivanje »žice«. Naime, postoji velika mogućnost da se masovniji migrantski val opet pokrene i da se u Hrvatskoj ponove scene s kraja lanjskog ljeta. Kako se Mađarska zazidala, žice su osvanule i na slovenskoj i austrijskoj granici, a i sama Merkel je mnogo manje voljna za primanje još kojeg milijuna migranata u Njemačku, Hrvatska je u još nezgodnijoj poziciji nego lani. Odgovor desnice, zasad još potih i neslužben, je žudnja za ožičavanjem i hrvatskih granica, kako »Oni« ne bi mogli ni ući u Lijepu našu. Čak i kad se humanost stavi na stranu, vrijedi žudno iščekivati prvog političara koji će se za žicu i službeno založiti, pa ga priupitati kako misli izgraditi ogradu konc-logora na granici s BiH. I po kojoj cijeni. U jednom novinskom tekstu ovog tjedna, neimenovani ekspert je na to lakonski odgovorio »i gradnja zidina oko Dubrovnika je puno stajala«.


Johnny B good


Naposlijetku, primjetili ste, o kurikuralnoj reformi ovih dana nakon izbora nije uopće bilo govora. A zašto i bi? Onakva kakva je zamišljena uspješno je zaustavljena, a čekamo da se formira Vlada pa da vidimo koji će sve genijalci doprinjeti njenom dodatnom »pluraliziranju«. Ovdje je, za divno čudo, potpuno neupitno što točno misli Andrej Plenković – još u kampanji je izjavio da kurikularna reforma nije zaustavljena i da je ministar Predrag Šustar u svemu ispao žrtva. Vrlo dobra lekcija za sve one koji su se na prosvjedima protiv zaustavljanja reforme oprezno klonili politike: bez politike, naime, sve sjajne ideje nema tko provesti. A koliko je javni, »nepolitički« pritisak uspio, jasno se ogleda u citiranoj Plenkovićevoj izjavi, a još će se jasnije, nije teško predvidjeti, ogledati u kadrovima i idejama onih koji će reformu »popravljati«. Jedino ime koje je dosad, usput, spominjano iz HDZ-a bilo je ono fizičara koji smatra da velečasni Sudac može levitirati i da bi uskoro mogao i prolaziti kroz zidove.


A siroti Jokić je htio u lektiru staviti Johnnya…


Svi ovi detalji, dok čekamo da se vlast sastavi dosta solidno osvjetljavaju pravac kojim bi se mogla kretati postKaramarkovska Hrvatska. I dok je silaskom bivšeg šefa HDZ-a s političke scene nestao i metalni okus prijetnje ulicom, tajnim službama, lustracijama i otvorenim gušenjem slobode medija, po prvom osjetu onog što bi moglo uslijediti nakon formiranja nove vlasti teško je očekivati značajno manje gorčine. Možda samo malo suptilnije prekrivene pitkim okusom suhog voća. Dok ne udari aftertaste…


Konzervativna revolucija, čini se, ide dalje. I to ne samo u Hrvatskoj. Primjerice, u Poljskoj je upravo na raspravi u parlamentu zakon kojim se za abortus predviđa kazna zatvora do pet godina.


Dođe li tako nešto jednom i na saborske klupe u Hrvatskoj, sjetite se što ste radili kad su došli po Filozofski.