Zatišje

Konverzija “švicaraca”: Banke čekaju da prođe rok od tri mjeseca za mirno rješenje, pa dižu tužbu

Aneli Dragojević Mijatović

NL arhiva

NL arhiva

Ministar financija Zdravko Marić nije upoznat s navodnim tužbama banaka



RIJEKA Niti jedna od većih domaćih banaka nije izravno potvrdila da je podigla tužbu na arbitražnom sudu u Washingtonu protiv države Hrvatske, a vezano za zakon o konverziji kredita iz švicarskih franaka u eure, koji je usvojen u mandatu prošle vlade, ali ga je podržao i tada oporbeni HDZ. Konverzija je strane banke u Hrvatskoj gurnula u minuse pa su godinu  prvi put završile s milijardama gubitka, pri čemu se ukupan trošak za banke procjenjuje na 7 do 8 milijardi kuna.


Nakon zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona, krenule su u nove pravne korake, no sudeći prema reakcijama oni izgleda još ipak nisu doprli do Washingtona, što ne znači da neće. Iz Privredne banke Zagreb poslali su nam odgovor na temelju stavova njihove matične banke i većinskog vlasnika Intese Sanpaolo, u kojem se kaže da je »glasnogovornik Intese Sanpaolo potvrdio da Banka zasad nije podnijela arbitražnu tužbu protiv Republike Hrvatske vezano za konverziju CHF kredita u euro kredite. Talijanska bankarska grupa ne isključuje nijedno od sredstava za zaštitu svojih interesa vezano za ovo pitanje«. Iz RBA je stigao stav Raiffeisen Bank Internationala (RBI), u kojem stoji da je RBI poslao službeno pismo hrvatskoj Vladi. U periodu od 90 dana Vlada ima mogućnost da na to pismo reagira. Tek nakon što tih 90 dana prođe, može biti inicirana procedura u Washingtonu.



Glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić smatra da je Hrvatska mogla izbjeći tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu da je na vrijeme sjela s bankarima i zaprijetila im uvođenjem poreza na aktivu, te kako je to i dalje opcija, ako arbitraža odluči da država mora vratiti novac bankama. Ministar Lalovac svojevremeno je naime govorio da se banke neće usuditi dizati tužbu protiv države jer znaju da ih u tom slučaju čeka porez na aktivu. No, Lalovac više nije ministar, na Vladu smo dugo čekali, a novi ministar Marić još nije odlučio što će i misli da je o tome još prerano za govoriti.    





Na pitanje, kada su poslali pismo, odnosno kada istječe tih 90 dana, vele da mogu samo reći da je taj period još uvijek aktivan. U tom svjetlu vjerojatno treba iščitati i poprilično uvijen odgovor Erste banke iz Beča, a u kojem se navodi da su se »dioničari Erste banke pismom obratili Vladi Republike Hrvatske s ciljem mirnog/prijateljskog rješavanja ovog spora o ulaganju, pridržavaju i pravo za poduzimanje daljnjih koraka i pravnih radnji.«

Iz Hypo banke pak poručuju da »u skladu sa svojim pravima i zaštitom interesa Hypo Group Alpe Adria AG trenutno razmatra pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju.« Iz Zagrebačke banke na upit nisu odgovorili. Ministar financija Zdravko Marić kazao je jučer na pitanje o tužbama banka da zna kave su moguće procedure vezane uz taj slučaj, ali da nije upoznat s konkretnim koracima.