Ispravljanje nepravde

Konačno konkretna demografska mjera: Mirovine majki ili očeva ubuduće će biti veće od ostalih

Bojana Mrvoš Pavić

Bonus na staž ostaje na snazi i ako dođe do potpunog delimitiranja naknade. To znači da će majke odnosno očevi koji tijekom prvih godinu dana života djeteta budu primali puni iznos prijašnje plaće, s bonusom na staž, moguće, imati i veću mirovinu od ostalih umirovljenika



ZAGREB »Bonus« od šest mjeseci radnog staža koji će na ukupan staž dobivati majke i očevi koji od iduće godine budu odlazili u mirovinu, ako su koristili rodiljni odnosno roditeljski dopust, ostat će na snazi i ako jednoga dana delimitirana bude i naknada za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta – potvrdilo je našem listu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.


Riječ je, napominju, prvenstveno o demografskoj mjeri, što znači da će u budućnosti, dođe li do potpunog delimitiranja roditeljske naknade, doći i do pozitivne diskriminacije, jer bi oni koji nisu roditelji mogli imati i manje mirovine od roditelja.


Mjera dodatka


Dodatnih šest mjeseci staža sad bi roditeljima, u velikoj većini majkama, trebalo osigurati da im mirovina jednoga dana bude izjednačena s mirovinama onih koji djecu nemaju. Mirovine majki, ili (rijetkih) očeva koji su ostajali i ostaju kod kuće s djecom, sad su manje jer u ukupan izračun mirovine ulazi i rodiljna odnosno roditeljska naknada koja može biti manja od plaće roditelja prije rođenja djeteta.





Nije poznato hoće li, i kad biti delimitirana roditeljska naknada, koja sad iznosi najviše 3.991 kunu, bez obzira na to koliku je plaću žena primala prije rođenja djeteta. Ministarstvo demografije, kako je ranije napominjano, za sada tu opciju samo razmatra.



Drugim riječima, majke se danas manjim mirovinama kažnjava zbog odlaska na rodiljni, i »kazna« je veća što su više djece rodile. Žena koja je, primjerice, primala plaću od šest tisuća kuna no dvaput bila na rodiljnom dopustu prije 2008. godine, kad je delimitirana naknada za prvih šest mjeseci, mogla je prvih pola godine primati najviše 4.257, a u drugom dijelu 2.500 kuna, što znači da će njena mirovina biti manja od mirovine žene s istom plaćom, koja djece nema. To bi s mjerom dodatka na staž trebalo biti ispravljeno, pod uvjetom da je osoba prethodno ostvarila sve ostale uvjete za mirovinu. Prema odgovoru resornog ministarstva, bonus na staž je, međutim, ponajviše demografska mjera, koja će na snazi ostati i ako dođe do potpunog delimitiranja naknade. To znači da će majke odnosno očevi koji tijekom prvih godinu dana života djeteta budu primali puni iznos prijašnje plaće, s bonusom na staž, moguće, imati veću mirovinu od ostalih. Od 2008. godine je naknada za prvih šest mjeseci delimitirana, a od srpnja prošle godine još uvijek limitirana naknada za drugih šest mjeseci iznosi najviše četiri tisuće kuna.


»Predložena mjera nije usmjerena na otklanjanje utjecaja limitiranja rodiljnih, odnosno roditeljskih naknada na visinu mirovine, iako će pozitivno utjecati na visinu mirovine i na ublažavanje razlika do kojih dolazi zbog ograničavanja naknada te na ublažavanje razlika u visini mirovina žena i muškaraca. Ako će se ubuduće delimitirati rodiljine naknade, to neće utjecati na ostvarivanje dodanog staža«, odgovaraju iz kabineta ministra Pavića.

Zaštita majčinstva


Prijedlog je, ističu, demografska mjera kojom se u prvom redu nastoji štiti majčinstvo, tako što će se majkama i posvojiteljicama prilikom priznanja prava na mirovinu, ukupno navršenom mirovinskom stažu za određivanje mirovine dodati šest mjeseci staža za svako rođeno i posvojeno dijete, neovisno o korištenju rodiljnog dopusta. Iznimno, predviđeno je da, umjesto majke, otac može ostvariti pravo na dodani staž, pod uvjetom da je koristio pretežni dio rodiljnog dopusta.Kako je za HRT kazala pomoćnica ministra Melita Čičak, mjera će se primjenjivati od 1. siječnja 2019. na sve majke koje će u budućnosti ići u mirovinu. »I mi koje smo rodile prije 25, 30 godina, kad ćemo ići u mirovinu, dobit ćemo prilikom izračuna dodatni staž od šest mjeseci«, kazala je Čičak. Bonus će dobiti svaka majka ili posvojiteljica koja ide u mirovinu, neovisno o tome kad je rodila, i je li koristila rodiljni ili roditeljski dopust, rekla je pomoćnica. Iznimno, ako otac bude koristio pretežiti dio rodiljnog dopusta, onda će on umjesto majke dobiti šest mjeseci staža prilikom izračuna mirovine, čime će mu biti veća i mirovina. Rodiljni dopust traje prvih šest mjeseci života djeteta, a roditeljski idućih šest, ali može biti korišten bilo kad do navršene osme godine djetetova života.