Europska komisija predstavila nacrt zakonskog paketa za bolju zaštitu zdravlja biljaka i životinja

Konačni prijedlog zakona dramatično izmijenjen: Bolja zaštita proizvođača tradicionalnog sjemenja u EU

Hina

Europska komisija je u ponedjeljak objavila prijedlog zakonskog paketa za bolju zaštitu zdravlja biljaka i životinja, kojim bi se posve ukinula obveza registracije i testiranja tradicionalnog i autohtong sjemenja za male proizvđače



BRUXELLES Europska komisija je u ponedjeljak objavila prijedlog zakonskog paketa za bolju zaštitu zdravlja biljaka i životinja, kojim bi se posve ukinula obveza registracije i testiranja tradicionalnog i autohtong sjemenja za male proizvđače.


»Sadašnje zakonodavstvo EU-a predviđa da svo sjemenje, uključujući i tradiconalno, mora biti registrirano sukladno nacionalnim zakonodavstvima. Ono što mi sada predlažemo nije povećanje, nego smanjenje administrativnog tereta. Što se tiče tradicionalnog sjemenja registracija ostaje kakva je i sada, ali više neće biti obveze testiranja. Naknade za registraciju tradicionalnog sjemenja bit će smanjene, a za mikro-poduzeća do 10 zaposlenih i s manje od dva milijuna eura godišnjeg prometa naknade se u potpunosti ukidaju. Osim toga, mali proizvođači koji proizvode sjemenje za određenu tržišnu nišu, u potpunosti su oslobođeni obveze registracije sjemenja«, izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg nakon što je Komisija objavila svoj prijedlog.


Prijedlog je upućen zemljama članicama i Europskom parlamentu, koji donose konačnu odluku.




Sadašnjim prijedlogom Europske komisije, ako prođe u Vijeću i Parlamentu, postojićih 70 zakonskih prijedlog bilo bi zamijenjeno sa sedam propisa, kojim se regulira sigurnost hrane u prehrambenom lancu.U nekim zemljama članicama ekološke organizacije pokrenule su inicijativu potpisivanja peticije protiv novih propisa uz obrazloženje da će oni omogućiti velikim multinacionalnim kompanijama da u potpunosti monopoloziraju prozvodnju biljnog sjemenja i reprodukcijskog materijala.


U Europskoj komisiji priznaju da bi takva tumačenja možda mogla imati uporište u prvim nacrtima novih propisa iz listopada i studenoga prošle godine, ali ističu da je »konačni prijedlog dramatično izmijenjen« u odnosu na te prve nacrte.


Povjerenik Borg je rekao da novi propisi predviđaju primjerene kazne za prijevare potrošača poput nedavne afere s konjskim mesom u gotovim proizvodima, koje je bilo deklarirano kao goveđe.Te kazne moraju biti u visni moguće ekonomske dobiti koja proizlazi iz prijevare, jer ako su kazne manje onda nemaju učinak odvraćanja, rekao je Borg.