Zapeli u zakonskoj zavrzlami

Komunalci odvoze smeće po jednom, a kazne im stižu po drugom zakonu

Bojana Mrvoš Pavić

Komunalaci se ne pridržavaju zakona koji nalaže naplatu po količini odveženog otpada, no kažnjeni bi trebali biti tek kad Vlada donese uredbu o novom obračunu usluge



ZAGREB » Tržišna inspekcija Ministarstva gospodarstva je od početka siječnja do danas podnijela optužne prijedloge protiv 11 komunalnih poduzeća zbog toga što svojim građanima sakupljanje i odvoz otpada ne naplaćuju sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpada – po masi stvarno predanog otpada ili po volumenu kante za otpad te stvarnom broju pražnjenja tih spremnika. Kako doznajemo, optužni prijedlog je, između ostalih, podnesen i protiv zagrebačke »Čistoće«, koja odvoz otpada naplaćuje po kvadraturi stana ili kuće. Inspekcijska rješenja imala bi smisla kad ne bi, međutim, postojala velika zakonska »petlja« i nelogičnosti. 


 Stari cjenici


Naime, još su 2011. godine svi »komunalci« u državi, sukladno tada donesenom Zakonu o otpadu, bili dužni prijeći na obračun odvoza otpada sukladno količini prikupljenog otpada, no samo su rijetki to i učinili, ostali pak nisu bili prozivani ni kažnjavani. Lani u srpnju donesen je novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji ponavlja da se odvoz mora naplaćivati sukladno količini prikupljenog, no u jednom od članaka tog zakona stoji i to da komunalna poduzeća do donošenja novih podzakonskih akata koji će regulirati nove obračune odvoza, mogu zadržati svoje stare cijene, donesene po Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koji ne predviđa naplatu po količini, već u obzir dolazi i kvadratura stana i slično. Podzakonske akte Vlada još nije donijela pa komunalci niti ne mogu svoje cijene uskladiti sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a šalju im se rješenja da moraju prijeći na novi način obračuna. 



Pravedne naplate odvoza otpada u većini gradova i općina neće biti, međutim, dok god se odvoz bude po volumenu kante naplaćivao paušalno, bile kante kod pražnjenja pune ili prazne. Takva naplata građane ne motivira da selektiraju više, a u kantu bacaju manje otpada koji se selektirati ne može.





  – Zakon kaže da naši stari cjenici vrijede do donošenja podzakonskih akata, koje Vlada još nije donijela, a inspekcija nam šalje potpuno kontradiktorno rješenje, ističe Željan Kalac, direktor komunalnog poduzeća »Čisti otok« sa Vira, protiv kojeg je inspekcija također donijela rješenje.  

Članovi kućanstava


Drugim riječima, većina »komunalaca« u državi ne pridržava se odredbe zakona koja nalaže naplatu usluge po količini odveženog, i trebali bi biti kažnjeni, no tek nakon što Vlada donese svoje uredbe o novom obračunu usluge. Riječka »Čistoća« cijenu usluge naplaćuje po volumenu i intenzitetu odvoza na pojedinom području, kao i crikvenička »Murvica«, »Ponikve« na Krku, »Komunalac« Opatija, dok ostala komunalna društva na području Primorsko-goranske županije odvoz otpada obračunavaju po broju članova kućanstva.