Hrvatska dobiva Vladu

‘Kompromis u kojem je svima jednako dobro i loše’: Plenković i Petrov objavili detalje dogovora

Hina

Foto Sanjin Strukic / PIXSELL

Foto Sanjin Strukic / PIXSELL

Plenković je danas ponovio da je oko funkcije šefa Sabora nađeno takozvano europsko rješenje - prve dvije godine mandata predsjednik će biti Božo Petrov, a druge dvije godine predstavnik HDZ-a. Most će uz funkciju šefa Sabora imati i četiri ministarstva - MUP, pravosuđe, zaštitu okoliša i upravu



Andrej Plenković i Božo Petrov danas su objavili konačni dogovor oko nove Vlade, koja bi prema najavama, do ponedjeljka mogla imati podršku i preko devedeset zastupnika.


Plenković je danas ponovio da je oko funkcije šefa Sabora nađeno takozvano europsko rješenje – prve dvije godine mandata predsjednik će biti Božo Petrov, a druge dvije godine predstavnik HDZ-a.


– Riječ je o dogovoru, kompromisu kao i uvijek. No on jasno izražava volju birača i potvrđuje naše svjetonazorske bliskosti, rekao je Plenković i dodao;




– Imali smo alternative ali prioritet je bio dogovor s Mostom. To je još jedan dokaz vjerodostojnosti. Posebno mi je važna i potpora manjinskih zastupnika. Mislim da ovakav aranžman može biti jamstvo stabilnosti parlamentarne većine i Vlade, kazao je Plenković.


Dogovor je na sličan način okarakterizirao i Petrov.


– To je svojevrsni kompromis u kojem je svima jednako dobro ili jednako loše. Vezano za način na koji su vođeni pregovori, možemo vjerovati da će ovo biti jedna stabilna vlada, koja doista želi da se dogovore promjene. Čestitam HDZ-u i gospodinu Plenkoviću što su prepoznali sedam jamstava koje smo tražili. To je jedan mali pomak, ali pokazuje smjer u kojem će ići ova vlada. Vjerujem da će se sprovesti dogovoreno, kaže Petrov.


Plenković je, pak, najavio kako će Most uz funkciju šefa Sabora imati i četiri ministarstva – MUP, pravosuđe, zaštitu okoliša i upravu. Ministar uprave ujedno će biti i Mostov potpredsjednik Vlade.


Petrov je pojasnio zašto je inzistirao na funkciji šefa Sabora.


– Bitno da sve tri funkcije u državi ne pripadaju jednoj stranci. A htjeli smo da to bude član Mosta jer želimo biti sigurni u procese, kako smo dogovorili na početku. To su dva najvažnija razloga, kazao je.


Na pitanje s koliko potpisa raspolaže, Plenković je odgovorio kako »računa na Mostovih 15« te kako misli da će biti možda čak i preko 90 potpisa. »Možda još poneki pristigne do ponedjeljka kada ću se sastati s predsjednicom«, rekao je Plenković.


Čelnik Mosta Petrov potvrdio je Plenkoviću klimanjem glave kako će Most dati 15, no nije novinarima rekao konkretno kojih to zastupnika.


Pojasnio je zbog čega želi čelno mjesto u Saboru.»U ovom dogovoru postignuto je da sve tri najvažnije funkcije u Hrvatskoj ne pripadaju jednoj političkoj stranci, što mislim da je za demokraciju i demokratski sustav u Hrvatskoj dobro. S druge strane, htjeli smo da na kraju predsjednik Sabora bude prve dvije godine jedan od članova Mosta jer želimo i graditi povjerenje i s druge strane biti sigurni u procese da će se nastaviti onako kako smo u samom početku i dogovarali. To su možda dva najvažnija razloga zbog čega smo tražili da prve dvije godine bude predsjednik Sabora netko iz Mosta«, rekao je.


O tome tko će biti Mostov potpredsjednik vlade još nije odlučeno a, kaže, odlučit će Nacionalno vijeće Mosta.


Petrov je negirao da Most preko funkcije predsjednika Sabora želi provoditi kontrolu. »Ne radi se ni o kakvoj kontroli. Nadam se da je to vrijeme iza nas, da je ono što se događalo između dva partnera u prošloj vladi završilo. Nije to samo stvar kontrole, nego mi želimo biti oni koji žele da se promjene dogode, i samim time što je predsjednik Sabora onaj koji stavlja točke na dnevni red i sudjeluje u procesu donošenja odluka je onaj čimbenik koji dodatno potiče da se događaju reforme za koje smo se borili svi u Mostu«, pojasnio je.


Plenković, na pitanje novinara, nije konkretno odgovorio tko će biti HDZ-ov predsjednik Sabora.


»S obzirom da je to za dvije godine, mislim da se možemo malo strpiti. Vidjet ćete uostalom u političkom radu Sabora tko su naši kandidati, imamo ih nekoliko i tko god da bude, ovu će funkciju obavljati časno«, rekao je.


Postignuti dogovor će, kako je rekao Plenković, konkretizirati preciziranjem svih onih točaka koje su teme razgovora, a koje je Most predložio, a imat će, kaže, i program Vlade koji će reflektirati program HDZ-a te određene aspekte programa Mosta.


O tome hoće li biti još prekrajanja u Vladi i ukupan broj ministarstava Plenković je rekao da će biti još određenih modifikacija.


Novinare je zanimalo i hoće li Most sljedeće četiri godine biti u koaliciji ili u suradnji s HDZ-om. »To je za mene oblik suradnje između dva politička partnera. A sama riječ koalicija u prijevodu može biti suradnja. Ali s druge strane ako znate da se za termin koalicija uvriježila čista politička trgovina onda možete znati zbog čega takav termin izbjegavamo. Za nas je ovo početak jedne kvalitetne suradnje«, poručio je.