Odlazak simbola prijelomnog vremena

Komemoracija: Šarinić je održavao ravnotežu između desničara i liberala u HDZ-u

Branko Podgornik

Hrvoje Šarinić živio je povijesno vrijeme – Vesna Škare Ožbolt na komemoraciji u Mimari  / snimio D. JELINEK

Hrvoje Šarinić živio je povijesno vrijeme – Vesna Škare Ožbolt na komemoraciji u Mimari / snimio D. JELINEK

Bio je provoditelj svih najvažnijih odluka predsjednika Tuđmana. Iako je Šarinićeva uloga velika i značajna, o tome se i danas malo zna, upozorila je Škare Ožbolt, opraštajući se od Hrvoja Šarinića



Hrvoje Šarinić mi je svojedobno rekao da je sretan, jer je živio povijesno vrijeme. Kazao mi je da smo u deset godina prošli koliko su neke generacije prošle u sto godina, prisjetila se jučer Vesna Škare Ožbolt, bivša savjetnica predsjednika Tuđmana, na komemoraciji u povodu Šarinićeve smrti održanoj u Muzeju Mimara, na kojoj su se okupili članovi nekadašnjeg i današnjeg hrvatskog državnog vrha. Među stotinama nazočnih bilo je bivših premijera, ministara, mnoštvo Šarinićevih suradnika, prijatelja i poštovatelja, koji su izrazili sućut njegovoj supruzi Eriki i članovima obitelji.


– Bio je provoditelj svih najvažnijih odluka predsjednika Tuđmana. Iako je Šarinićeva uloga velika i značajna, o tome se i danas malo zna – upozorila je Škare Ožbolt, podsjećajući na zgusnute i dramatične događaje iz 1990-tih godina. Kao Tuđmanov suradnik, podsjetila je, Šarinić je pregovarao i sa Slobodanom Miloševićem, nastojeći ispitati kako će se Srbija ponašati kada Hrvatska bude poduzela akcije za oslobađanje okupiranih teritorija. Šarinić je također držao ravnotežu između desnog i liberalnijeg dijela HDZ-a – kazala je Škare Ožbolt.


Pomogao Tuđmanu


– Kada se predsjednik Tuđman razbolio, Šarinić je potražio pomoć francuskih liječnika, a njihov postupak liječenja bio je bolji od očekivanja. Umjesto šest mjeseci, koliko su mu tada davali, Tuđman je živio još tri godine – rekla je Škare Ožbolt, opraštajući se od Šarinića. »Pogrešno je žaliti za ljudima koji su umrli. Treba biti zahvalan Bogu što su takvi ljudi živjeli«, kazala je.




Kada se bude pisalo o počecima HDZ-a, ostvarenju hrvatske slobode i stvaranju hrvatske države, nikada se neće moći zaobići ime Hrvoja Šarinića, čovjeka koji je svoje golemo upravljačko, organizacijsko i životno iskustvo dragovoljno stavio na raspolaganje predsjedniku Franji Tuđmanu i Hrvatskoj, istaknula je Zdravka Bušić, jedna od nekadašnjih najbližih suradnica prvog predstojnika Ureda predsjednika Republike, opraštajući se od Šarinića.


Podsjetivši na povijesno doba obilježeno pobjedom u Domovinskom ratu i međunarodnim priznanjem Hrvatske, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić je naglasio da Šariniću treba biti osobito zahvalan za Erdutski sporazum, kojim je počela mirna reintegracija okupiranih područja. »Umro je istinski hrvatski domoljub i suradnik predsjednika Tuđmana. Bilo je zadovoljstvo s njime surađivati«, rekao je Granić u ime Šarinićevih prijatelja iz svih hrvatskih vlada.


Povijesna ostavština


– Šarinić nije bio samo akter, nego i simbol prijelomnog vremena 1990-ih godina. Njegova ostavština, kao i brojnih drugih istaknutih hrvatskih dužnosnika tog vremena, ostat će s vremenskom distancom upamćena kao ključna u trenucima koji su neponovljivi za povijest i život hrvatskog naroda – naglasio je premijer Andrej Plenković. Šarinić, prema njegovim riječima, posebno se istaknuo kao četvrti predsjednik hrvatske Vlade, od kolovoza 1992. do travnja 1993. godine, kada je Hrvatska bila suočena s velikom humanitarnom krizom. Imao je i važnu ulogu u diplomatskim kontaktima Hrvatske s međunarodnom zajednicom, kao i s tadašnjim srpskim političarima. Osim upravljačkih, diplomatskih i političkih vještina, krasio ga je osjećaj državotvornosti i domoljublja – istaknuo je Plenković.


Posljednji ispraćaj Hrvoja Šarinića održat će se danas, u srijedu, u 13.30 sati u Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.