Županov komentar

Komadina bi na listu ako ga želi vodstvo stranke: ‘Želja mi je pobjeda SDP-a, a ne mjesto u Saboru’

Tihana Tomičić

Moja je želja pobjeda SDP-a na izborima, a ne mjesto u Saboru, rekao je Komadina

RIJEKA Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina komentirao je poruke s Iblera da za župane nema mjesta na listama za Sabor. – Već sam jednoglasno utvrđeni kandidat za župana na narednim lokalnim i regionalnim izborima. Ukoliko postoji potreba stranke, tu sam da pomognem u vođenju izborne utakmice na parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici. Naravno da sam kao predsjednik ŽO SDP-a PGŽ tu da pomognem i povedem kolege u izbornoj kampanji. Moja je želja pobjeda SDP-a na izborima, a ne mjesto u Saboru, rekao je Komadina. Odgovorio je na naše pitanje misli li da će biti nositelj liste u 8. izbornoj jedinici. – Na meni je da se uključim ukoliko vodstvo stranke želi da vodim listu kao što sam to činio u dva izborna ciklusa, 2007. i 2011. godine. Ukoliko ne želi, ja ionako idem u ono za što su mi građani dali povjerenje, a to je ovo što očekujem i vidim i osjećam, građani me vide ovdje kao župana. No, to ne znači oproštaj od visoke politike?

– Lokalna i regionalna politika dovoljno je visoka politika. Osobno mislim da nije dobro u strankama da se klasiraju određeni članovi stranke samo za jedne dužnosti, a drugi samo za druge dužnosti. Mislim da stranka mora biti integrirana, kazao je Komadina i komenetirao izbor Andreja Plenkovića u HDZ-u.


– Izbor Plenkovića je prije svega promjena u HDZ-u. Hoće li onda uslijediti i promjena politike i promjena retorike, to ćemo vidjeti. Naravno, jedan je način vođenja kampanje protiv HDZ s Karamarkom, drugi treba biti način vođenja kampanje protiv HDZ s gospodinom Plenkovićem, rekao je. Po njemu, teško će biti dobiti »debelu« većinu i nakon ovih izbora.


– Zadnjih su se godina temeljem politike koja nije mogla dati rezultate po htijenju građana – i HDZ-ove politike, pa nekad i SDP-ove politike, stvorili takozvani protestni glasovi koji su lutali i g. Josipoviću i gđi Holy, Živom zidu, Mostu. Ovaj politički sustav proizvodi dosta nestabilnosti u sastavljanju buduće parlamentarne većine. Vidjeli smo to zadnji put. Odnosi su takvi da će se vjerojatno nešto slično pojaviti sad na parlamentarnim izborima, rekao je. A o velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a smatra da je nerealna.




– Mislim da u ovom trenutku to nije izgledno za očekivati, ali ako bude potrebno mislim da treba razmisliti i o tome. Na koncu, komentirao je i može li SDP koalirati s Mostom.


– I u unutarstranačkoj kampanji govorio sam o tome da je Most onaj lijevi dio one desne koalicije.