Predsjedništvo SDP-a

Komadina: Porezna reforma će smanjiti prihode lokalne uprave, a neće povećati plaće i potrošnju

Hina

Milanović je Predsjedništvu SDP-a iznio imena kandidata za koordinatore idućih parlamentarnih izbora za sve županije te da je osnovni kriterij bio da koordinatori ne sudjeluju u izvršnoj vlasti ni na jednoj razini



ZAGREB Predsjedništvo SDP-a na današnjem je sastanku raspravljalo o zakonskim izmjenama kojima bi se povećao neoporezivi dio dohotka, a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina Hini je kazao kako su članovi Predsjedništva uglavnom suglasni s tom idejom, no osobno upozorava da bi takve zakonske izmjene značajno smanjile prihode lokalne i regionalne samouprave, bez jamstva da će doista doći do željenog povećanja plaća i potrošnje.


»U Predsjedništvu su većinom članovi Vlade pa stoga nije bilo za očekivati disonantne tonove, no ja na problem gledam s druge pozicije, s obzirom da porez na dohodak čini velik dio prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave. Takvim zakonskim izmjenama samo Split bi na godišnjoj razini izgubio 70 milijuna kuna, a to nije mali novac i tek ćemo vidjeti hoće li taj novac ostati građanima, ili će samo poslužiti za povećanje prihoda privatnih poduzetnika«, rekao je Komadina.


Pribojava se da će na povećanje neoporezivog dijela dohotka privatni poslodavci reagirati smanjenjem bruto plaća, čime bi neto plaće ostale iste i ne bi bilo prostora za povećanje potrošnje pa ni za ubiranje većih prihoda od PDV-a.




»Bilo bi dobro ako bi se pad poreznih prihoda lokalne i regionalne samouprave vratio državnom proračunu kroz povećanu potrošnju i prihode od PDV-a, no kako nisu osmišljeni zaštitni mehanizmi, ja sam tu skeptičan«, rekao je Komadina i upozorio da bi takva mjera u konačnici mogla ugroziti reforme.


Podsjetio je da su i raniji pokušaji poticanja potrošnje smanjenjem poreza završavali tek povećanjem prihoda poslodavaca, da građani od toga ništa nisu dobili, a država je mnogo izgubila.


Komadina je izvijestio i da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović Predsjedništvu danas iznio imena kandidata za koordinatore idućih parlamentarnih izbora za sve županije te da je osnovni kriterij bio da koordinatori ne sudjeluju u izvršnoj vlasti ni na jednoj razini.


Konačnu odluku o ljudima koji će koordinirati SDP-ovu izbornu kampanju donijet će Glavni odbor stranke.