Riječki SDP-ovci uvjereni da je Vlada i dalje sigurna

Komadina, Obersnel i Jovanović analizirali izbore: Za poraz je kriv Josipovićev stožer!

Tihana Tomičić

T. TOMIČIĆ

T. TOMIČIĆ

Naravno da najviše odgovornosti snose oni koji su najodgovorniji u stranci. Osobno, mislim da je kriv i sam Ivo Josipović i njegov stožer. Krivi su i svi podupiratelji, a kako je SDP najveća stranka koja je poduprla Josipovića, normalno da je onda i SDP kriv. Što vam je u tome čudno?! A tko je najviše kriv? E, ima dana za megdana da i na to odgovorimo – rekao je u jednom dahu Komadina



RIJEKA – Izborni rat je gotov, sada neka nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović radi, ali bez lupanja šakom o stol i bez poticanja parlamentarne krize. Vlada ima stabilnu većinu i uspješno će odraditi mandat do kraja. Dapače, SDP će i nakon izbora ostati u mogućnosti da formira novu koalicijsku vladu – poručio je koordinator SDP-a za 8. jedinicu Željko Jovanović, iznoseći podatke po kojima je podrška građana Rijeke i PGŽ od 2007. godine do danas – jednaka u apsolutnim brojevima. 


On je na tiskovnoj konferenciji zajedno sa Zlatkom Komadinom i  Vojkom Obersnelom detaljno analizirao rezultate predsjedničkih izbora uz čestitke novoj predsjednici i uz zaključak da je rezultat Ive Josipovića u PGŽ odličan, a pobijedili su  – svi. 


– Mi u PGŽ možemo biti zadovoljni, kod nas su svi pobijedili: zadovoljni mogu biti birači Ive Josipovića koji je dobio u našoj županiji, ali i birači nove predsjednice, jer i oni su pobjednici – na nacionalnoj razini. Imamo kandidata koji je pobjednik u PGŽ, a imamo i kandidatkinju koja je iz PGŽ, a pobijedila je, rekao je šef županijskog SDP-a Zlatko Komadina. 




No, Komadina je bio i vrlo kritičan, odgovarajući na cijeli niz pitanja novinara o razlozima Josipovićevog poraza i odgovornosti SDP-a i Zorana Milanovića.


– Naravno da je za činjenicu da nam je u PGŽ »odšetalo« 20.000 glasova podrške zaslužna i činjenica da je Grabar-Kitarović iz ovog kraja, pa naravno da su i lokalpatriotski razlozi odlučivali. Imala je ona i vrlo dobru kampanju, uzela je dio glasova centra. A naravno da je svemu kumovala i situacija u SDP-u: od diferencijacije  među nama do sječe kadrova. Zato, neka se svi pogledaju u ogledalo kad govore o rezultatu. Nas se tu optužuje da smo dobili 64 posto glasova, a nikog drugog u državi koji nije za Josipovića dobio preko 50 glasova, njih nitko ne proziva.



Vojko Obersnel pohvalio se rezultatima u Rijeci: od 34 mjesna odbora, Josipović je pobijedio u 32, a izjednačeni su bili samo na jednom biračkom mjestu: u zatvoru. U Via Romi oboje su dobili točno po 40 glasova, a fenomen je da je SDP pritom napredovao jer su dosad ondje uvijek pobjeđivali HDZ-ovi kandidati.



Ma vidi vraga! Svako ima svoj dio krimena za ovaj rezultat. A naravno da najviše odgovornosti snose oni koji su najodgovorniji u stranci. Osobno, mislim da je kriv i sam Ivo Josipović i njegov stožer. Krivi su i svi podupiratelji, a kako je SDP najveća stranka koja je poduprla Josipovića, normalno da je onda i SDP kriv. Što vam je u tome čudno?! A tko je najviše kriv? E, ima dana za megdana da i na to odgovorimo – rekao je u jednom dahu Komadina. No, ipak nije prozvao za odgovornost izravno Milanovića – dapače, rekao da je da se uspjeh trenera ne određuje prema samo jednoj utakmici, a i da su nakon pobjede svi zaslužni i jako pametni, a nakon poraza se traži krivac.  Na inzistiranje novinara da ipak komentira krivnju šefa stranke, Komadina kaže:


– Ja sam svoje jasno davno rekao o tome. Ali ne treba raditi nered. 


Na kraju, Komadina je rekao da je odgovornost Milanovića zapravo pitanje za unutarstranačke članove SDP-a. S tim se složio i Vojko Obersnel: »Odlučit će članovi na konvenciji koja može biti redovna, a može biti i izvanredna. Uvijek je za javnost odgovoran onaj koji obnaša vlast, ali članstvo će odlučiti kad za to dođe vrijeme«, rekao je Obersnel.Za rezultat u Rijeci, gdje je zabilježen pad SDP-ovih glasova, Obersnel je zaključio da je SDP pobjednik, a oni koji nisu zadovoljni neka proanaliziraju rezultate u drugim županijama i gradovima.  

I Jovanović je kritizirao Josipovićev stožer, rekavši da oni snose glavnu krivnju za poraz. Stratege kampanje prevarile su ankete, ali kampanja je bila loše smišljena i vodili su se kvazi-PR agencije čiji bi stratezi mogli razmisliti o svojim diplomama, poručio je Jovanović.