Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
22. studenoga 2019.
Savez antifašističkih boraca PGŽ-a

Komadina: Hrvatska vlast neodgovorno se odnosi prema antifašizmu

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2017. u 13:25 2017-03-19T13:25:34+01:00

RIJEKA  Dinko Tamarut ponovno je izabran za predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, odlučeno je na jučerašnjoj izbornoj skupštini, na kojoj su imenovani i članovi Predsjedništva SABA-a PGŽ-a – Vilim Malnar, Branko Čargonja, Frano Kamber, Zdenka Vukelić, Darko Fanuko i Arsen Cimaš. Županijski SABA-abroji devetnaest udruga s više od tri tisuće članova, a dio udruga, poput otočne, liburnijske i crikveničke, okuplja nekoliko gradova.

Novi (stari) predsjednik Dinko Tamarut dao je izvješće o proteklom dvogodišnjem razdoblju:

– Promijenili smo tri Vlade, imamo novu predsjednicu čiji je prvi potez kada je došla na vlast bilo micanje Titove biste. Oživio je Bleiburg, doživjeli smo trostruku sramotu u Jasenovcu, defilirali su crnokošuljaši, dok je »za dom spremni« postala redovita kulisa na sportskim natjecanjima. Istovremeno, sada već bivši ministar kulture tvrdio je da je antifašizam floskula, a predsjednica poslala poruke da su to marginalne pojave. Odgađa se donošenje važnih odluka i istovremeno formira vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, s ciljem revizije povijesti. Srećom, u našoj županiji pošteđeni smo ovakvih i sličnih ružnih pojava i događaja, iako smo i mi imali procesije ispred HNK-a, a bila je i razbijena ploča Društva Josip Broz Tito, kazao je Tamarut. Podsjetio je kako SABA-a Hrvatske danas broji 15.830 članova, a polovicu članstva čine antifašisti s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

– Zahvalni smo našoj Županiji, kao i Općini Matulji na uređenju Muzeja Lipa, u kojem će se organizirati sat povijesti za osnovnoškolce. Zahvalni smo našoj Županiji na podršci koju nam daje, na čemu nam iz drugih dijelova Hrvatske pomalo i zavide, jer nekim udrugama prijeti gašenje, istaknuo je Tamarut.

Skupštini je nazočio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je kazao kako Savez baštini tekovine antifašizma, jer je to nešto na čemu smo nastali.

– Važno je da antifašizam opstane, da SABA-a ima svoju budućnost u radu, nove članove, jer mnogi antifašistički borci nažalost su preminuli. Rekao bih kako se, nažalost, hrvatska vlast trenutno neodgovorno odnosi prema antifašizmu, prema nečemu što je u našem Ustavu, kazao je Komadina. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.