Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
13. studenoga 2019.
Očekivane gužve

Kolone u oba smjera: Turistima jedini predah punjenje kolica u diskontima

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2016. u 11:04 2016-08-14T11:04:33+02:00

Kolona za Krk i prema Crikvenici, kao i na izlasku s Krka bila je dugačka dva do četiri kilometra. I na prijelazima Rupa i Pasjak prije podne su radile sve ulazne i izlazne trake, a gužva od Pasjaka prema Sloveniji i Čvoru Diračje bila je povremeno duga nekoliko kilometara

RIJEKA Drugi kolovoški vikend hrvatske je prometnice obilježio očekivanom gužvom; nije bilo ni bure, niti kiše, a očito ni izvanserijske ni za polovicu kolovoza neuobičajene smjene turista da bi na cestama zavladao kolaps. Sve je ovisilo o trenutku u kojemu se nađeš na nekoj dionici, jer kad je puno vozila na cesti, dovoljno je da jedan stane i propusti grupu pješaka i kolona se stvori u trenutku. Primjerice, naša je novinarska ekipa jučer oko podneva pola sata putovala od Selca do Novog Vinodolskog, no kolege s kojima smo se čuli samo sat vremena ranije, istu su dionicu prevalili za sedam minuta. Poslije uvijek za sve krivog rotora kod Lidla u Novom Vinodolskom, na kojemu smo jučer zatekli prometne policajce kako reguliraju promet, kolone su postajale sve manje, da bi se počele stvarati na ulazu u Stinicu, trajektno pristanište za Rab. Kolone za otok Krk i Crikvenicu kao i svakog vikenda.

Kolona za Krk i prema Crikvenici je bila dugačka između dva i četiri kilometra, odnosno stvarala se već kod tunela Burlica, a otprilike tolika bila je i na izlasku s otoka Krka. I granični prijelazi Rupa i Pasjak imali su popriličan broj putnika, cijelo prije podne su na oba granična prijelaza radile sve ulazne i izlazne trake, a gužva od Pasjaka prema Sloveniji i Čvoru Diračje bila je povremeno dugačka nekoliko kilometara. Podaci eVisitora u ponedjeljak pokazat će nam je li ovoga vikenda više turista napustilo našu zemlju ili u nju ušlo, a do tada se preostaje nadati da je pojačan promet na cestama uz povećane gužve bio zbog dolaska, a ne odlaska turista.

Prvo u Lidl

Postoji nekoliko benzinskih pumpi i vidikovaca do Novog Vinodolskog, ali omiljena usputna destinacija brojnim turistima je Lidl. Gužve su nesnosne, i govorilo se da turisti tamo kupuju samo vodu, sladoled i pokoju sitnicu za put. Vraga. Kolica su prepuna, speža za oko 400 kuna, gledamo što je unutra – nekoliko štruca kruha, cijelih čajnih salama, deseci pašteta, velika pakiranja sira, bakse mlijeka, bakse mineralne, piva, kava, jogurti, toaletni papir, voće... Sve.

– Idemo na Rab, to nam je malo za po putu, a malo za u apartman, kaže nam talijanska obitelj dok smo čekali red za blagajnu u Lidlu u Novom Vinodolskom.

– Nećete ići u restorane na Rabu?

– Hoćemo, najviše dođemo zbog ribe i mora, zbog ribe i verdure i – pokušavaju nam objasniti na koje povrće misle pa ih podsjetimo na blitvu. Kažu da im je ovo za u hladnjak u apartmanu, jer djeca uvijek nešto traže, no da će svaki dan kao i svake godine ili ručati ili večerati u restoranu.

Pun kombi

Poljaci koje smo zatekli na parkiralištu ovog trgovačkog centra očito nemaju namjeru koristiti ponudu hrvatskih restorana. Ne samo da su dupkom napunili prtljažnik kombija, već i cijeli kombi. Bili smo uvjereni da idu na kampiranje. Ali, kažu nam da idu u apartman.

Očito svi kupuju samo nužno, a ne mare za gušte, jer na benzinskim crpkama od Rupe do Novog Vinodolskog, a dalje nismo išli, ne možeš naići na stranca kako sjedi i pije kavu. Obično stanu na parkiralište protegnuti noge, natočiti gorivo i odmotati još kod kuće zamotane sendviče.

Na pumpi prije Krčkog mosta sreli smo veselu družinu iz talijanskog Bergama. A družinu čine rođaci, odnosno obitelj Rossi – četiri brata i njihova djeca i žene. Njih 11 u dva automobila zaputili su se u Njivice, u hotel. Neki od njih prvi put, a neki su bili prošle godine pa im se svidjelo. Pitamo ih je li im naša riba bolja od njihove, a oni kažu – jeftinija je. Najviše im se sviđa more i takvo, kažu, Italija nema, dok bi se riba već našla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.