"Umjetni sukob"

Kolinda se konačno oglasila o Marakeškom sporazumu: ‘U Ministarstvu bi se trebali malo zbrojiti’

D. K.

Reuters

Reuters

Uopće se ne želim opravdavati oko svega ovoga, jer je ovo pitanje umjetno kreirano da se skrene pažnja s pravih problema i života u Hrvatskoj. Imamo niz gorućih pitanja u državi, poput Uljanika



Kolinda Grabar Kitarović danas se konačno oglasila oko svojeg predomišljanja o Marakeškom sporazumu i prebacila lopticu na Ministarstvo europskih i vanjskih poslova. Njima je poručila doslovno da bi se trebali – malo zbrojiti.


Žestoko je, dakle, opet napala Vladu i resorno Ministarstvo, ustvrdivši da njen Ured nije bio u potpunosti uključen u izradu tog globalnog kompakta.


– U Hrvatskoj je postojala radna skupina resornih tijela u koju Ured predsjednice nije bio uključen, ne znam iz kojeg razloga. U ovoj situaciji stoga Hrvatsku treba zastupati jedan od resora koji su uključeni. Rekla bih da Ministarstvo kao koordinator nije odradilo sve zadaće, dodala je predsjednica.




Tvrdi kako oko Marakeškog sporazuma ne bi trebalo stvarati novi ideološki prijepor u društvu.


– Uopće se ne želim opravdavati oko svega ovoga, jer je ovo pitanje umjetno kreirano da se skrene pažnja s pravih problema i života u Hrvatskoj. Imamo niz gorućih pitanja u državi, poput Uljanika. Idemo se baviti pravim problemima i svima onima koji razmišljaju hoće li ostati u zemlji, umjesto da se svađamo oko nekog sporazuma koji će imati minorni utjecaj na Hrvatsku, rekla je, ali na nekoliko upita nije htjela odgovoriti tko to umjetno kreira prijepor.


Kaže kako i dalje pozdravlja činjenicu da međunarodna zajednica želi postići dogovor oko migracija, ali je to irelevantno pitanje za ljude u Hrvatskoj.


– Taj bi kompakt trebao riješiti dio pitanja migracija, pogotovo legalne migracije, iako ih je nekad teško odijeliti od ilegalnih. Držala sam da će Marakeški sporazum regulirati bar dio tih pitanja, ali u međuvremenu se dogodio niz promjena i više o tom pitanju ne postoji globalni konsenzus. Ja se ne povodim ni za SAD-om, ni Austrijom ni Mađarskom, već samo interesima Hrvatske, rekla je.


Nije htjela odgovoriti na pitanje zašto je u kolovozu bila oduševljena sporazumom, ukoliko nije znala o čemu se u njemu uopće radi.


– Treba rješavati pitanje migracija, ali nekome objašnjavati zašto ja ne idem na neko putovanje koje nisam ni najavila, to neću. Nisam nikad izgovorila da ću podržati Sporazum, niti ću sada reći da neću. Smatram da nam je potreban globalni dogovor, ali iz dana u dan svaki dan netko odustane od njega, zaključila je.