Predsjednica u Opatiji

Kolinda je ovaj put pohvalila Vladine reformske mjere, a posebno Marića i Pavića

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL



Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović danas je na savjetovanju ekonomista u Opatiji izbjegla pitanja novinara o Marakeškom sporazumu, no u svom je izlaganju dva puta spomenula isti. Kazala je da je potrebno govoriti “o ekonomskoj politici a ne o aferama koje zadnjih dana opterećuju društvo a ne mogu riješiti probleme.” Isto tako, spomenula je svoj intervju čije teze je zasjenila – retorika o Marakeškoj deklaraciji.


U svom izlaganju predsjednica se osvrnula na napore Vlade u poboljšanju gospodarskih pokazatelja, a posebno je pohvalila rad ministra financija Zdravka Marića te ministra rada Marka Pavića, pozdravivši smjer mirovinske reforme. No, iako smo, kaže, napravili određene pozitivne pomake ne smijemo se opustiti, već moramo znati da je to samo korak do cilja koji bi trebao biti rast BDP-a od barem 5 posto. Kaže da nam samo toliki rast može omogućiti ekonomski razvoj a njega nema bez strategije razvoja koju bi trebala izraditi Vlada. 


– Ta strategija bi nam trebala reći kako se pozicionirati. Mala smo zemlja, ne bismo trebali svaštariti, već treba identificirati dobra i usluge u kojima imamo komparativnu prednost te im se maksimalno posvetiti. Turizam primjerice pati od sezonalnosti, veliki je u njemu udio uvoza, i pitanje je je li takav koncept dugoročno održiv. Nadalje, poljoprivreda, treba je reafirmirati kroz eko-proizvodnju, te se fokusirati na kulture veće vrijednosti… Teze da je poljoprivredu uništio uvoz samo potvrđuju da smo u EU ušli nepripremljeni. Sve to upućuje na nedostatak jasne vizije razvoja gospodarstva, a taj nedostatak može unazaditi i ono u čemu imamo komparativnu prednost.




Nismo socijalna država. U porezni sustav treba ugraditi načelo pravednosti i treba nam novi društveni ugovor. Ljudi nam odlaze, razočarani, treba im osigurati veće plaće i posao, i tu je potreban angažman Vlade. U Sloveniji je minimalna bruto plaća 840 a kod nas 460 eura. Tih 3.000 kuna nije dosta pojedincu a kamoli obitelji, rekla je predsjednica dodavši da to zna iz vlastitog iskustva, između ostalog, kad je bila na porodiljnom. Treba, kaže, više raditi, proizvoditi i biti produktivniji.


– Strateški se moramo opredijeliti za bolje i više. Perspektivne zemlje iskorištavaju svaku mogućnost da se pozicioniraju na ekonomskoj karti svijeta. Uvjerena sam da je i Hrvatska spremna preuzeti aktivnu ulogu u tom procesu. Unatoč svemu , veliki sam optimist i mislim da možemo uspjeti, zaključila je predsjednica, te je apelirala na prisutnog ministra Tomislava Ćorića, koji ju je slušao iz prvog reda, da u Vlada ubrza rad na strategiji razvoja za idućih nekoliko godina i uvrsti u nju elemente za prosperitet gospodarstva. Ćorić je pak rekao da se napori Vlade vide: Sve raste, i to nitko ne može poreći, rekao je, te istaknuo primjere Agrokora i Petrokemije kao uspješne poteze Vlade.