Predizborni skup

Kolinda Grabar Kitarović u Senju: Ja sam hodajući gaf zato što volim zapjevati sa svojim narodom

Dorotea Prpić

foto: NL

foto: NL

„I nismo više oni koji samo slijede tuđe naputke nego dosta smo i oni koji vode, a predvoditi ćemo uskoro i EU. Nismo samo mi ušli u Eu nego je EU došla k nama. Vezano za Inicijativu tri mora, izvukla sam Hrvatsku iz tzv.regiona i postavila je tamo gdje pripada u srednju Europu i na Mediteranu. Posebno sam brinula o dostojanstvu svakog čovjeka i o dostojanstvu svih naši branitelja.“ rekla je Grabar Kitarović i dodala kako je optužuju za svakojake gafove.



SENJ – Prepun senjski Dom kulture i gromoglasan pljesak dočekali su Kolindu Grabar Kitarović koja je u sklopu svoje kampanje za drugi predsjednički mandat posjetila Senj. Veličanstven skup na kojem su senjani dali podršku aktualnoj predsjednici otpočeo je himnom Domovini koju su izvele članice klape Senjkinje i odavanjem počasti preminulim braniteljima.


– Dobrodošli u grad glagoljice, uskoka, bure i pjesnika, a reći ću i u utvrdu HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji. Što se tiče Senja mi rezultate izbora koji su pred nama već znamo. Senj od osnutka samostalne Hrvatske u kontinuitetu, na gotovo svim izborima, uvijek bira HDZ kao glavnog čimbenika razvoja Senja i Hrvatske. I svi koji su Vas dočekali u ovoj dvorani, ali i u cijelom gradu, garantiramo da će tako biti i na predstojećim predsjedničkim izborima. Ovo su važni izbori jer biramo politiku koja će u sljedećih pet godina promicati hrvatske nacionalne i državne interese i naše vrijednosti i koja će sudjelovati u rješavanju ključnih društvenih problema. Predsjednica zna da Hrvatska zna i može, Hrvatska nije slučajna država nego država nastala krvlju hrvatskih branitelja. Predsjednici je domovina u srcu, to je isti odnos prema domovini kakav je imao prvi predsjednik doktor Franjo Tuđman. Kandidat HDZ-a je naša sadašnja i buduća predsjednica koja će u suradnji sa Vladom RH na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem voditi i razvijati Hrvatsku, rješavati ključne društvene probleme i promicati nacionalne i državne vrijednosti.





Draga predsjednice najviše Vam zamjeraju pjevanje i iskazivanje osjećaja , poruka koju svima iz Senja želim poslati , zapjevati ćemo svi mi s vama već danas , ali pjevati ćemo i u izbornoj noći i slaviti vašu pobjedu i nakon toga nastaviti živjeti i raditi u Hrvatskoj i za Hrvatsku, rekao je u svom pozdravnom govoru predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Senja i gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina.


– Ovaj veličanstven skup potvrđuje da je Senj bio i ostao utvrda HDZ-a. Ne samo u Senju nego i na području cijele Ličko-senjske županije očekujem da ćemo u postotku imati najbolji rezultat . I u jučerašnjoj debati na HTV-u pobjednik je bila naša predsjednica. Uvjeren sam da ćete i u budućnosti zastupati Hrvatsku i naše interese i u Europi i u cijelom Svijetu. U Vašu pobjedu ne sumnjamo, rekao je među ostalim predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić.



– Kampanja se približava svom kraju i ja sam ponovno prošla gotovo svaki pedalj naše domovine, kako sam bila i obećala da ću biti među ljudima, da ću biti vaš glas, vaša predsjednica. Držim da sam to obećanje ispunila i nastaviti ću ga ispunjavati i u drugom mandatu. Posebno pozdravljam sve naše branitelje, te obitelji naših poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu i sve udruge proizašle iz Domovinskog rata. Pozdravljam mladež, umirovljenike, poduzetnike i sve vas koji ste se ovdje okupili i zahvaljujem vam na svemu što činite da život u ovom kraju bude toliko vitalan. Kada sam se prije pet godina kandidirala i preuzela dužnost predsjednice RH nije bilo lako. Zemlja je tada bila u teškoj situaciji. Kaskali smo gospodarski , socijalno, broj nezaposlenih je rastao, zaposlenost je padala, mladi su odlazili u inozemstvo , rast gospodarstva je bio negativan, Milanovićeva vlada nas je zadužila za 70 milijardi kuna, na Pantovčaku me je dočekala uglavnom prašina., ali zasukali smo rukave, pružila sam ruku apsolutno svakome, svakom predsjedniku vlade, željela surađivati, neki su to prihvatili, neki nisu. Bila sam dosta i kritična tijekom svojega mandata, kad je trebalo, ali uz konstruktivnu kritiku predlagala sam uvijek i rješenja kao što je demografija, kao pitanje svih pitanja. Demografiju sam nametnula kao životno pitanje koje je bitno u Hrvatskoj, ali i Europska unija je to prepoznala tako da Hrvatska sada ima potpredsjednicu Europske komisije koja je zadužena za demografiju i demokraciju, rekla je predsjednica Graba Kitarović i dodala kako je podignut rejting Hrvatskoj i on je danas najbolji ikada što ga je imala u svijetu kao članica EU i NATO-a.



– I nismo više oni koji samo slijede tuđe naputke nego dosta smo i oni koji vode, a predvodit ćemo uskoro i EU. Nismo samo mi ušli u EU, nego je EU došla k nama. Vezano za Inicijativu tri mora, izvukla sam Hrvatsku iz takozvanog regiona i postavila je tamo gdje pripada u srednju Europu i na Mediteranu. Posebno sam brinula o dostojanstvu svakog čovjeka i o dostojanstvu svih naši branitelja, rekla je Grabar Kitarović i dodala kako je optužuju za svakojake gafove.


– Ja sam hodajući gaf zato što volim zapjevati sa svojim narodom, jer je i pjesma način komunikacije. Volim pokazivati emocije, volim navijati za hrvatske sportaše u crveno bijelim kvadratićima i nastaviti ću to raditi i sve ono što radim za što me optužuju kao gafove vani prepoznaju kao novo liderstvo. Ali moram reći da svi moji protukandidati, ali i moji prethodnici kad bi stavila na vagu s jedne strane pet godina mojega mandata i petnaest godina mojih prethodnika, zaista mogu reći časno i odgovorno tražim od vas glas za drugi mandat jer moramo nastaviti ono što smo započeli, a to je rad i razvoj. Niti moji prethodnici, niti moji protukandidati ne shvaćaju da su počinili najveći mogući gaf sukladno hrvatskome Ustavu, a to je otuđenost od naroda, od ljudi koje predstavljaju. Ja sam jedina koja imam program, smiju mi se i na tome, jer oni imaju neke ideje. Moj program je usredotočen na ljude, na vas, na Hrvatsku, njihov je na sebe same, izuzev onih koji su ušli u ovu predsjedničku utrku da bi započeli nekakvu političku karijeru u nekom drugom sektoru. Ono što vam mogu obećati je da ću i dalje biti marljiva kao i do sada, da ću i dalje raditi punom snagom, da ću se truditi raditi u sinergiji sa svakim koji je spreman surađivati. Sve što je dobro treba pohvaliti, ali ako bude potrebno opet ću biti kritična prema bilo kome za koga mislim da ne radi onako kako bi trebalo u korist naroda i države. Ono što vama nudim je rad umjesto nerada, program umjesto doskočica i poskočica, jedinstvo i zajedništvo i nikad više mi ili oni. Jedna je Hrvatska, Hrvatska za sve, Hrvatska jednakih mogućnosti. I zato ću se nastaviti zalagati i za decentralizaciju, jer meni je svaki kutak Hrvatske jednako važan kao i Zagreb. Cijelu Hrvatsku moramo razvijati, moramo stvarati uvjete za ostanak i povratak naših ljudi, od iseljenika do onih mladih obitelji koje su nedavno otišle. Ja vjerujem da će se oni jednog dana vratiti i živjeti u Hrvatskoj. Neka uče, neka rade, neka steknu iskustvo, ali neka dođu ovdje i zajedno s nama mijenjaju stvari da postanemo to prosperitetno društvo. Vjerujem da će tako biti, znam da Hrvatska zna i vjerujem u našu Hrvatsku, rekla je Kolinda Grabar Kitarović više puta prekidana aplauzom cijele dvorane.