Predsjednica u Splitu

Kolinda Grabar Kitarović nakon primanja Fulbrighta: Ako nekome fali Jugoslavija, ajmo uvesti tjedan Jugoslavije

P. N.

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali..."



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je jučer u Washingtonu nagradu Fulbright za životno djelo. Nagradu – koja joj, rekla je, predstavlja privilegiju i zadovoljstvo – posvetila je “svojoj obitelji i svojoj zemlji”. Predsjednica Grabar Kitarović stipendistica Fulbrighta bila je od 2002. do 2003., na postdiplomskom programu za međunarodne odnose i sigurnosnu politiku na Sveučilištu George Washington.


Primajući nagradu, hrvatska predsjednica u svom govoru rekla je da ne može niti dočarati riječima koliko joj znači nagrada, naglasivši pritom da je ona rođena – “s krive strane željezne zavjese”. Sanjala je, dodala je, mjesta gdje ljudi imaju slobodu izbora, slobodu govora i uvjerenja. Dio govora Kolinde Grabar Kitarović, onaj o “krivoj strani željezne zavjese”, naveliko je bio komentiran na hrvatskim mrežama.   


Danas je, pak, u Splitu, Kolinda Grabar Kitrović prisustvovala premijeri filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju, a tom prilikom rekla je ponešto o svom govoru na primanju Fulbrighta za životno djelo. Poseban naglasak stavila je na dio govora u kojem je spomenula “krivu stranu željezne zavjese”.




– Moj govor je imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na ovu jednu stvar, oprostite, ali – vrlo, vrlo površno. I to nije dobro za ovo društvo. Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan, rekla je predsjednica u Splitu.


Istaknula je da je nitko ne treba uvjeravati “u život kakav nije bio” u Jugoslaviji.


– Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom otoku, rekla je predsjednica države.


Komentirala je potom i nogomet, koji je, ustvrdila je, ujedinjavao hrvatski narod u komunizmu.


– Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo. Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mojemu srcu. Nogomet je za nas koji smo voljeli Hrvatsku bio puno, puno više od nogometa. Značio je narodno zajedništvo. Bio je ono što je povezivalo sve od juga do sjevera, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.