HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države u Nedjeljom u 2

Kolinda Grabar Kitarović: Josipović želi stvoriti paralelni, polupredsjednički sustav

Ladislav Tomičić

– Josipović sad pokušava izići s nekim promjenama Ustava, tražeći njime od tih istih građana veća prava za sebe. Držim da je neodgovorno mijenjati temeljni državni akt u predizborno vrijeme. Ustavom se ne može manipulirati u izborne svrhe, rekla je Kitarović



ZAGREB – Kolinda Grabar Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države, pri gostovanju u televizijskoj emisiji »Nedjeljom u 2« još jednom je oštro kritizirala inicijativu za promjenu Ustava, koju je pokrenuo aktualni predsjednik Ivo Josipović. Aktualni Josipovićev predsjednički mandat, pak, Kitarović je ocijenila negativno, ustvrdivši da je isti bio tek »prazna parola o nekakvoj novoj pravednosti, koja je postala kukuriku pravednost«, pri čemu građani od toga nisu imali ništa.


– Josipović sad pokušava izići s nekim promjenama Ustava, tražeći njime od tih istih građana veća prava za sebe. Držim da je neodgovorno mijenjati temeljni državni akt u predizborno vrijeme. Ustavom se ne može manipulirati u izborne svrhe, rekla je Kitarović.


Govoreći o smanjenju broja zastupničkih mjesta u Saboru, što Predsjednik zagovara, Kitarović je istaknula da bi u slučaju realizacije te ideje više ljudi radilo u Uredu predsjednika, nego što bi bilo zastupnika u Saboru. Kandidatkinja za predsjednicu to smatra lošom idejom te ističe da bi ulogu Sabora trebalo jačati, a ne smanjivati. Grabar Kitarović upozorava da Josipović želi stvoriti paralelni sustav sličan polupredsjedničkom.


Također, Grabar Kitarović zagovara ideju da se »predsjednički kompleks« na Pantovčaku otvori za građane i stavi u drugu funkciju, dok bi Ured predsjednika premjestila u Visoku ulicu. Kandidatkinja HDZ-a, kaže, oslobodila bi i objekte na Brijunima, kao i druge rezidencijalne objekte na jadranskoj obali. Njih bi, smatra, trebalo dati u koncesiju ili naći neko drugo komercijalno rješenje, budući da se, rekla je, »sa uštedama treba početi od sebe«. Ured predsjednika Hrvatske, istaknula je, troši 2,5 puta više nego Ured predsjednika Slovenije.Upitana o aktualnoj referendumskoj inicijativi Željke Markić, Grabar Kitarović je rekla da nije za predložene promjene izbornog zakona, a birače HDZ-a pozvala je da po svojoj savjesti odluče žele li takav referendum.

– Neću potpisati zahtjev za taj referendum. Naravno, kao predsjednica RH moram provesti svaku odluku koja bude iz njega proizišla. Moj je stav da je ovo ishitreno, da se paket izbornih zakona treba mijenjati cjelovito, neparcijalnim rješenjima, ali o tome treba provesti raspravu s drugim strankama. Podržavam preferencijalno glasanje i individulanu odgovornost svakog zastupnika. U tom prijedlogu ima vrlo dobrih, ali i loših rješenja. Spuštanje izbornog praga na tri posto, primjerice, dovelo bi do daljnje fragmentacije političkog života, istaknula je Kitarović. Na konkretna pitanja, kao što su pitanja o smanjenju zaposlenih u javnoj upravi, Kitarović je bila prilično neodređena. Ona jest za racionalizaciju, ali otpuštanje izrijekom izbjegava spomenuti. Isti je slučaj i kod pitanja o smanjenju plaća i mirovina. Kitarović se izjasnila i protiv davanja autocesta u koncesiju, jer, kaže, ako koncesionari mogu na autocestama ubirati profit, zašto ga ne bi ubirala država.