Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 26
Sutra: 16° 16° 26
15. studenoga 2019.
Čišćenje bojlera, dimnjaka, popravak ventila...

Koliko koštaju mali kućanski popravci?

Koliko koštaju mali kućanski popravci?
Koliko koštaju mali kućanski popravci?
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2011. u 7:12 2011-03-08T07:12:00+01:00

Obrtnici su smanjili cijene za deset posto, kaže Zvonko Pecikozić, predsjednik Ceha  uslužnog obrta, ali priznaje da su neke usluge preskupe

ZAGREB  Da bi se sigurno, bez fatalnih posljedica, grijalo i zagrijavalo vodu na prirodni plin, svako kućanstvo od njih 660 tisuća, koliko ih  prirodni plin koristi, trebalo bi najmanje jednom u dvije godine svoj  plinski bojler i servisirati.

Osnovnu uslugu čišćenja takvog bojlera od  kamenca i prašine, za koju je potrebno do sat utrošenog vremena, serviseri, uz izdavanje računa, naplaćuju od 400 do 600 kuna, što znači da  serviser koji u najviše tri sata obiđe tri stana u zgradi i očisti tri bojlera,  zaradi i do 1.800 kuna.

Nakon servisera, dolaze i dimnjačari, koji  najčešće imaju koncesiju za određeno područje, time i monopol.

Na preskupu frizuru, masažu, pedikuru ili manikuru nužno ne moramo ići, no kućanske popravke, osim ako nismo »sam svoj majstor«, ne  možemo izbjeći

Ne  treba li dimnjak čišćenje, njihova je zadaća specijalnim uređajem provjeriti pušta li bojler. Da bi se to ustanovilo, mali se uređaj na nekoliko  sekundi prisloni uz vrh bojlera, što će, recimo, deset stanova u zgradi iz  pričuve platiti oko tisuću kuna.

Bez pretjerivanja, dimnjačari će se u  zgradi zadržati, uključujući neobavezno ćaskanje s ukućanima, petnaest minuta. Pukne li pak mali ventil za vodu u »šahtu« zgrade, preventivna zamjena svih deset ventila će se, primjerice, s 1.500 kuna iz  predračuna kojeg su stanari dobili, vrlo brzo popeti na 3.500 kuna.

Na  pitanje kako je to moguće, majstori će uvijek, i dosljedno, odgovoriti  kako se radovi ne mogu »točno« predvidjeti! 

Vožnja taksijem u New Yorku košta 12 kuna za start i 1,20 za svaki  prijeđeni kilometar, a u Parizu start stoji 16, a svaki kilometar još deset  kuna.

U Zagrebu je vožnja nešto jeftinija, sedam kuna po kilometru, no  19 kuna košta samo paljenje automobila, dok ga taksisti u Dubrovniku  naplaćuju još skuplje, čak 25 kuna. 

Cijene održavanja i popravaka u stanovima u godinu dana porasle su  za 2,6 posto, a popravak kućanskih aparata za 3,1 posto

Na preskupu frizuru, masažu, pedikuru ili manikuru nužno ne moramo ići, no kućanske popravke, osim ako nismo »sam svoj majstor«, ne  možemo izbjeći, time ni previsoke cijene popravaka. Ili ih možemo zamijeniti uslugama, i cijenama, u sivoj zoni, čemu se okreće sve više  građana.
Pa će tako bojler očišćen »u fušu«, umjesto 600, koštati 300  kuna, a pramenovi i šišanje će se sa 400 kuna u salonu, spustiti na upola manje u frizerkinoj kući. 

»Obrtnici su od početka krize smanjili cijene svojih usluga za barem  deset posto, neki, poput građevinskih obrtnika, i preko 20 posto, u protivnom ne mogu opstati. Ja sam svoje cijene također spustio za više od  dvadeset posto, i sada radim za satnicu od 40 kuna neto«, ističe Zvonko  Pecikozić, vlasnik ličilačkog obrta i predsjednik Ceha uslužnog obrta  pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

No, i on priznaje da i dalje, posebno  kad je servisiranje i popravak kućanskih aparata i instalacija u pitanju,  obrtnici drže previsoke cijene. 

U krizi cijene rasle

Da cijene nisu padale već su, štoviše, rasle, pokazuju i najnovije brojke Državnog zavoda za statistiku, koje kažu kako su cijene održavanja i  popravaka u stanovima od siječnja prošle, do siječnja ove godine, porasle za 2,6 posto, a popravak kućanskih aparata i više, za 3,1 posto.  

Drugim riječima, i popravci u stanovima i aparata poskupjeli su u krizi,  više od hrane, čije su cijene u istom periodu porasle za 2,4 posto. U odnosu na 2005. godinu, kaže statistika, popravak kućanskih aparata i  održavanje stanova skuplji su nam za dvadesetak posto, koliko je otad  poskupjela i hrana. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.