Smart Holding

Koliko je Vadim Novinski zainteresiran za Uljanik grupu? Končara rijetko tko više spominje

Jagoda Marić

Foto Vlada RH

Foto Vlada RH

Čini se da je sastanak više bio znak da Novinski i Smart Holding imaju doista ozbiljne namjere ulagati u domaću brodogradnju, a da bi se o realizaciji tih planova tek trebalo razgovarati



ZAGREB Premijer Andrej Plenković sastao se s Vadimom Novinskim, vlasnikom Smart Holding grupe iz Ukrajine, tvrtke koja je već ranije iskazala interes za ulaganje u hrvatsku brodogradnju. Na sastanku je bio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.


– Predsjednik Vlade Plenković i Novinski imali su konstruktivan i otvoren razgovor o zainteresiranosti Smart Holding grupe za ulaganja u Uljanik grupu. Vlasnik ukrajinske kompanije g. Novinski zatražio je detaljnije informacije o trenutnom stanju Uljanik grupe te je dogovoreno da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Upravom Uljanik grupe, pruži dodatna saznanja – priopćili su iz Vlade.


Više detalja nisu otkrivali, a čini se da je sastanak više bio znak da Novinski i Smart Holding imaju doista ozbiljne namjere ulagati u domaću brodogradnju, a da bi se o realizaciji tih planova tek trebalo razgovarati.




Prije malo više pod mjesec dana ministar Horvat sastao se s predstavnicima Smart Holdinga, a oni su posjetili i brodogradilišta u Rijeci i Puli. Tada je i najavljeno da će u studenome u Hrvatsku doći i vlasnik Smart Holdinga i da će se sastati s premijerom Plenkovićem kako bi pokazao da su njegove namjere ozbiljne. Bilo je jasno i to da su Ukrajinci zainteresirani prvenstveno za» 3.maj«, kao i talijanska kompanija Fincantieri koja riječki škver želi preuzeti u suradnji s DIV-om, vlasnikom Brodosplita.


Iako su u Vladi svjesni da su investitori s kojima razgovaraju uglavnom pokazali zanimanje za »3. maj«, oni stalno ističu da razgovaraju o brodogradilištu Uljanik, odnosno o oba škvera. Pri tome posebno naglašavaju da je više kompanija iskazalo interes, čime poručuju da će nastojati naći najbolje rješenje za domaću brodogradnju i vjerojatno u tom svjetlu treba gledati i jučerašnji sastanak, kojim je Vlada pokazala i talijanskoj kompaniji da ima alternativu.


Zanimljivo, strateškog partnera kojeg je izabrala bivša uprava Uljanika, Kermas energiju Danka Končara rijetko tko više spominje kao rješenje, a nedavno je ministar Horvat poručio da odabrani partner treba pokazati je li u Uljanik spreman uložiti jednak iznos novca kao što će ga morati uložiti Vlada ako prođe program restrukturiranja Uljanika.