Komunikacijska stručnjakinja o rejtingu predsjedničkih kandidata

Kolarić: Josipović može pobijediti samo sam sebe

Tihana Tomičić

"Sve dok je kampanja Kolinde Grabar-Kitarović samo "foto-kampanja" i dok se njezine poruke svode samo na 'mir u svijetu', Josipović ne mora strahovati. Ona nije dala izjavu još niti o jednoj relevantnoj temi", ocjena je analitičarke Aleksandre Kolarić



Aktualni predsjednik Ivo Josipović, sudeći prema istraživanju Ipsos pulsa iz kolovoza, i dalje je jedan od najpopularnijih političara u Hrvatskoj te da je njegov rejting daleko viši od rejtinga Kolinde Grabar-Kitarović. 


– Relevantnije je u ovoj anketi ono što pokazuju preferencije za drugi krug, a oni daju veliku prednost Josipoviću. Dakle, Ivu Josipovića može pobijediti samo Ivo Josipović. Ako ne bude griješio, ako kampanja bude uspješna, ako ostane vjeran svojoj ključnoj poruci da je predsjednik svih građana, onda je veliki favorit. S druge strane, sve dok je kampanja Kolinde Grabar-Kitarović samo “foto-kampanja” i dok se njezine poruke svode samo na ‘mir u svijetu’, Josipović ne mora strahovati. Ona nije dala izjavu još niti o jednoj relevantnoj temi i moja je procjena da će i nastaviti bježati od takvih tema. Što je vrlo lukavo, jer na taj način neće ni odstupati od svojih stavova, vjerojatno bliskih desnom centru i umjerenih, a niti se poistovjetiti s Karamarkom koji je izjavama gura od centra. Dakle, ostat će kandidat bez sadržaja i zadržati se na pojavnosti – ocjena je analitičarke Aleksandre Kolarić. 



Ako i sljedeća istraživanja potvrde ove stabilne rejtinge i odnose, Josipović u finiš kampanje ulazi kao apsolutni favorit, čak s mogućnošću da se sve riješi u prvom krugu izbora. Josipović može pobijediti i bez stranaka, s podrškom građana – ali lijevi blok ima šanse na parlamentarnim izborima jedino ako pobjedi s Josipovićem u utrci za predsjednika. Predsjednički izbori su u Hrvatskoj dosad uvijek bili za, za razliku od parlamentarnih na kojima se najčešće biralo protiv, i tu je još jedan razlog ovog stabilnog rejtinga Josipovića.




Zanimljivo je i da Ivu Josipovića nešto više preferiraju žene i birači srednje dobi u odnosu na prosjek, dok Grabar Kitarović češće preferiraju muškarci i stariji birači u odnosu na prosjek. Također, Grabar Kitarović nešto češće preferiraju niže obrazovani birači u odnosu na prosjek, te birači iz Dalmacije. Dalmacija je jedina regija u kojoj Grabar Kitarović ima vodstvo pred Josipovićem,  a u regiji Istra i Primorje najviše je neodlučnih, čak 19 posto, no ne ispod Josipovićevog prosjeka u cjelini.



Relevantnije je u ovoj anketi ono što pokazuju preferencije za drugi krug, a oni daju veliku prednost Josipoviću. Dakle, Ivu Josipovića može pobijediti samo Ivo Josipović. Ako ne bude griješio, ako kampanja bude uspješna, ako ostane vjeran svojoj ključnoj poruci da je predsjednik svih građana, onda je veliki favorit. S druge strane, sve dok je kampanja Kolinde Grabar-Kitarović samo “foto-kampanja” i dok se njezine poruke svode samo na ‘mir u svijetu’, Josipović ne mora strahovati. Ona nije dala izjavu još niti o jednoj relevantnoj temi i moja je procjena da će i nastaviti bježati od takvih tema. Što je vrlo lukavo, jer na taj način neće ni odstupati od svojih stavova, vjerojatno bliskih desnom centru i umjerenih, a niti se poistovjetiti s Karamarkom koji je izjavama gura od centra. Dakle, ostat će kandidat bez sadržaja i zadržati se na pojavnosti – ocjena je analitičarke Aleksandre Kolarić.