Prijevremeni izbori

Koalicijski sporazum između PGS-a, IDS-a i Liste za Rijeku bit će potpisan idući tjedan

Marinko Glavan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Koalicijski sporazum između PGS-a, IDS-a i Liste za Rijeku (RI) bit će potpisan idućeg tjedna u Puli, a regionalistička koalicija na izvanredne će izbore za državni parlament ovoga puta izići s listama u 7. i 8. izbornoj jedinici, a ne kao na prošlima samo u 8. jedinici, najavljeno je na konferenciji za novinare PGS-a.


Predsjednik stranke Darijo Vasilić očekuje da će na izborima u rujnu koalicija postići još bolje rezultate nego prošle godine, kada su u 8. jedinici osvojili tri mandata. Prema njegovim riječima, ovoga puta očekuju četiri mandata u 8. izbornoj jedinici, čime će i PGS ponovno steći status parlamentarne stranke, budući da će upravo Vasilić biti četvrti na listi, dok prva tri mjesta pripadaju IDS-u, a PGS se nada i osvajanju jednog mandata u 7. jedinici.


– Mi smo jedina opcija koja će zastupati interese lijevo-liberalnog centra. SDP-ova Narodna koalicija, koja u svom sastavu ima i HSS, to sigurno ne može, a o HDZ-ovoj koaliciji i Mostu da i ne govorimo.




Osim toga smo i jedina regionalna koalicija koja će zastupati interese građana otoka, Primorja, Gorskog kotara i Rijeke. Da li se itko sjeća ijednog zastupnika iz redova takozvanih velikih stranaka iz našeg kraja koji je uistinu, u ovom kratkom mandatu, lobirao za naše interese, za projekte poput autoceste do Žute Lokve, riječke bolnice, poticanje poduzetništva. Imamo velike šanse da se ulaskom u Sabor izborimo za interese naših građana, rekao je Vasilić, napomenuvši kako će se posljedice nerada tehničke Vlade osjetiti iduće godine, zbog toga što u ovoj nije pokrenut niti jedan od kapitalnih projekata, a i dobar dio postojećih je zaustavljen.


Dopredsjednica stranke Tea Mičić Badurina dodala je kako najnoviji incidenti u Srbu pokazuje kako će se i predstojeća predizborna kampanja bazirati na podjelama na nacionalnoj osnovi.


– Opet ćemo slušati Hrvati, Srbi, partizani, četnici i tako dalje. Imamo časnika HV-a koji na radiju pozdravlja slušatelje sa »Za dom spremni«, a ljevica ne reagira. Umjesto toga u koaliciju prihvaćaju HSS, stranku čiji predsjednik veliča ratnog zločinca Branimira Glavaša i time pokazuje do kojih mu je vrijednosti stalo. – Treba nam beskompromisno hvatanje u koštac s kriminalom i korupcijom.


Povratkom HDZ-a i Mosta na vlast to je teško zamislivo, jer iza Plenkovića kao novog, umivenog lica, stoje isti ljudi koji su do pred mjesec dana zdušno branili Karamarka. Plenković se ogradio od HSP-a, ali istodobno će na visokim pozicijama zadržati Hasanbegovića, što samo pokazuje da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada – rekla je Tea Mičić Badurina.


Koalicija IDS-PGS-RI još nije razgovarala o mogućoj postizbornoj kolaciji s SDP-om. uoči prošlih je izbora najavljivala moguću postizbornu koaliciju s SDP-om i partnerima, pa je novinare zanimalo postoji li i sada ta mogućnost, budući da je u SDP-ovoj koaliciji i HSS. Vasilić je odgovorio kako o toj temi još nisu razgovarali s IDS-om i RI. »Što god odlučili, birače ćemo izvijestiti prije izbora«. To je jedino pošteno, jer ne želimo varati građane, za razliku od Mosta i inih za koje se ne zna s kim su spremni ući u koaliciju nakon izbora, rekao je Vasilić.