Borzan: EK tvrdi da neće biti snižavanja standarda sigurnosti hrane

Klonirano, hormonski tretirano meso i meso čišćeno klorom neće naći put do europskih potrošača

Hina

Na konferenciji za novinare Borzan je izvijestila kako je do sada održano pet rundi pregovora o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja, koje bi, ukidanjem carina i prepreka ulaganjima, trebalo olakšati kupoporodaju roba i usluga između EU i SAD-a te tako stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine



OSIJEK – Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) izjavila je danas u Osijeku kako je stajalište Europske komisije (EK) da u Europskoj uniji (EU) neće doći do snižavanja standarda sigurnosti hrane.


Na konferenciji za novinare Borzan je izvijestila kako je do sada održano pet rundi pregovora o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja, koje bi, ukidanjem carina i prepreka ulaganjima, trebalo olakšati kupoporodaju roba i usluga između EU i SAD-a te tako stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine.


S obzirom na to da detalji sporazuma još nisu poznati javnosti, uz obrazloženje da se radi o osjetljivim podatcima i da SAD u nekim područjima sigurnosnih standarda ima niže kriterije, Borzan je kazala kako je stoga uputila pitanje EK na koje je dobila jasan odgovor da do snižavanja standarda sigurnosti hrane neće doći.




To znači da klonirano, hormonski tretirano meso, meso čišćeno klorom, ili genetski modificirani proizvodi neće naći put do europskih potrošača. Smatram to važnim, posebice za poljoprivrednike u Hrvatskoj, kao i za obaviještenost građana, kako ne bi bila mjesta panici zbog eventualnih dezinformacija, poručila je Borzan.


Dodala je kako je zadaća europarlamentaraca osigurati da se ovi pregovori ne pretvore u bilo što drugo osim u sporazum koji će donijeti maksimalnu gospodarsku korist, bez ikakve štete za europske građane.


Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković kazala je da je europski sustav sigurnosti hrane preventivan i temelji se na procjeni rizika te pravilu predostrožnosti, na čemu treba inzistirati tijekom sklapanja sporazuma s SAD-om.


Sklapanje partnerstva je dobar korak koji otvara mnoge mogućnosti, ali valja definirati sva otvorena pitanja, koja mogu imati štetan utjecaj na potrošače, pa stoga treba osigurati transparentnost i dobru informiranost naših potrošača, dodala je Gross-Bošković.