Ušutkavanje medija

Klerikalizacija javnog etera: Radiju Sljeme preporučeno da ne pušta glazbu susjednih zemalja?

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Više nećemo slušati Danielu Trbović, navodno ni Ćurlića, a preporuka je, doznajemo neslužbeno, da Sljeme svira barem tri duhovne pjesme dnevno



ZAGREB  Akcija za spas Trećih programa HRT-a što ju je pokrenula inicijativa »Sloboda Trećima« ponukana odlukom programskog čelništva HR3 da s programa skine niz slušanih emisija uglednih autora, nastavila se i jučer. Inicijativa se javnosti obratila otvorenim pismom, a otvorena pisma čelništvu HRT-a krenuli su pisati i drugi poput Hrvatskog društva pisaca (HDP).


U pismu HDP-a, upućenom v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, v.d. glavnog urednika HR3 Nevenki Dujmović i v.d. glavnog urednika HTV3 Krešimiru Čokoliću iskazuje se duboko nezadovoljstvo zbog ukidanja uspješnih i kvalitetnih programa i emisija, otkazivanja suradnje nizu uglednih autora i autorica te zbog drastične transformacije programa HRT-a.


– Umjesto da ste preuzimanjem rukovodećih i uredničkih funkcija na HRT-u težili daljnjem tematsko-diskurzivnom širenju, vi ste odgovorni za ideološko-političko sužavanje, marginalizaciju kulturnih sadržaja, ušutkavanje neovisnih, kritičkih glasova te drastičan pad kvalitete radijskih i televizijskih programa – poručuju pisci.  Pritom se iskaze i zapanjenost autokratskim načinom na koji čelništvo HRT-a provodi svoje odluke, ne nalazeći čak za shodno niti da javno odgovore na upite novinara i drugih relevantnih aktera na pitanja što se to događa na HRT-u.

U inicijativi »Sloboda Trećima« čistke na Trećim programima HRT-a smatraju napadom na sam Ustavni poredak Republike Hrvatske. Krši se, primjerice članak 38. koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli. Za sve pretplatnike i pretplatnice, gledatelje i gledateljice HRT-a koji žele i sami iskazati nezadovoljstvo posljednjim događajima na HRT-u, pripremljen je dopis koji mogu poslati na niz prisavskih adresa, od one v.d. glavnog ravnatelja i urednika HR3 i HTV3, do Programskog vijeća HRT-a. S HRT-a i jučer poručuju da ne mogu komentirati reakcije koje se odnose na koncepcijske promjene na HR 3, baš kao i to kako je o završnome konceptu jesenske programske sheme preuranjeno govoriti.




A u sjeni sve žešće borbe za spas i jednog i drugog Trećega, prisavska vlast uredno redizajnira i ostale radijske kanale, kadrovski i programski. Početkom tjedna smijenjeni su tako glavni urednik Radija Split Zoran Vukičević i glavna urednica Radija Pula Tatjana Kaštelan. Ni Darija Marjanović nije više glavna urednicu Glasa Hrvatske, s HRT-a kažu da je razriješena na vlastiti zahtjev. A samo tri tjedna prije početka Dubrovačkih ljetnih igara smijenjeno je i vijeće za dodjelu nagrada i imenovani su novi članovi ocjenjivačkog suda nagrade »Orlando« što je HRT dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena ostvarenja na Igrama. Na Radiju Sljeme više nećemo slušati Danielu Trbović, navodno ni Duška Ćurlića, a neslužbena informacija govori kako je glazbenim urednicima preporučeno da ne sviraju glazbu susjednih zemalja (!?) te da sviraju barem tri duhovne pjesme dnevno.