Četiri hrvatske delegacije idu na Daleki istok

Kinezima zračne luke Rijeka i Osijek, zona Kukuljanovo, luka u Zadru…

Darko Pajić

Na Daleki istok putuju ministri Hajdaš Dončić, Kotromanović i Maras. Doznajemo  da će se Kinezima, između ostalog, otvoreno ponuditi besplatno zemljište s pratećom infrastrukturom i nizom olakšica u industrijskim zonama od kojih je jedna sigurno Kukuljanovo 



ZAGREB Hrvatska kreće u diplomatsku i gospodarsku ofenzivu prema Kini.  U razdoblju od svega nekoliko tjedana čak četiri hrvatske političke i gospodarske delegacije imaju namjeru posjetiti jednu od vodećih svjetskih sila i po prvi puta ponuditi niz konkretnih projekata za kineske investicije u Hrvatskoj.  Prvi će krajem kolovoza ili početkom rujna otputovati predstavnici hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), a zatim slijedi izaslanstvo pod vodstvom ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa u kojem će biti i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore. Potom će jednu delegaciju voditi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji ujedno ima i funkciju predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom. Na kraju će i ministar obrane Ante Kontromanović sa suradnicima otići u Peking, u bilateralni posjet na poziv kineskog ministra obrane.  


Interes za Krk


Uz ministra Hajdaš Dončića u delegaciji će biti i  zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, zamjenik predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom. Oni će boraviti u Pekingu na Konferenciji kineskog tajništva za suradnju 16 zemalja jugoistočne Europe, gdje će predstaviti područja moguće gospodarske suradnje izmedu Kine i Hrvatske. Kao moguća kineska ulaganja iz područja infrastrukture razmatraju se modernizacija Zračne luke Rijeka, Zračne luke Osijek te Gradska i Teretna luka u Zadru. Neslužbeno se doznaje da će Hajdaš Dončić sasvim otvoreno ponuditi i korištenje gospodarskih zona u Hrvatskoj po drugačijim  i bitno povoljnijim uvjetima u odnosu na dosadašnje. Po prvi puta Hrvatska bi bila spremna dati besplatno zemljište s pratećom infrastrukturom i nizom olakšica za strane, pa tako i kineske investitore.  


Konkretno su u igri dvije industrijske zone. Jedna je sigurno Industrijska zona Kukuljanovo, a druga će vjerojatno biti na sjeverozapadu Hrvatske, vjerojatno u Krapinsko-zagorskoj ili Varaždinskoj županiji. Cilj jest da se pokuša u relativno kratkom roku realizirati otvaranje novih radnih mjesta, a to može značiti i otvaranje kineskih tvornica na Kukuljanovu ili nekoj drugoj zoni. Poticaj je svakako i to što se u RH planiraju uvesti različite porezne olakšice za investitore u što su uključene i novčane stimulacije za svako novotvoreno radno mjesto.




Osnovni nacrt ovakvog pristupa Kini dogovoren je krajem travnja ove godine kada se predsjednik Milanović susreo  s kineskim premijerom Wen Jiabaom u Varšavi u vrijeme održavanja sastanka na vrhu predstavnika kineske vlade i vlada država srednje i istočne Europe.  Već tada je detektirano kako bi upravo industrijske zone i zračne luke mogle biti zanimljive Kinezima u Hrvatskoj. 


Monetizacija autocesta


Neslužbeno će vjerojatno biti riječi i o mogućoj monetizaciji autocesta u Hrvatskoj, odnosno propitkivanju mogućeg kineskog interesa za takvu investiciju u kojoj bi, prema željama i procjenama hrvatske Vlade, prihvatljiva bila ponuda na razini između dvije i pol i tri milijarde eura.  O nizinskoj pruzi ili velikom kontejnerskom terminalu na Krku zasad ne bi trebalo biti previše govora, jer su te investicije u nešto daljoj budućnosti i mogu se realizirati za desetak godina. No, neslužbeno doznajemo i za zanimljivu ideju po kojoj bi se zgrada bivše političke škole u Kumrovcu mogla ponuditi za razvoj kineskog tehnološkog centra. Dobar dio navedenog bit će dio kraće prezentacije o  glavnim prednostima ulaganja u Hrvatsku, koju priprema hrvatska delegacija.


U HGK nam je potvrđeno da će domaće tvrtke sudjelovati na Euro China Business Meeting-u koji se od 8. do 10. rujna održava u Changchunu, pokrajina Jilin. »U izaslanstvu će sudjelovati šest hrvatskih tvrtki iz farmaceutske, prehrambene, drvne i automobilske industrije«, kažu u HGK. Cilj tog skupa – na kojem će prisustvovati 200 najvećih tvrtki iz pokrajine Jilin iz područja proizvodnje željezničkih i cestovnih vozila, strojogradnje, farmaceutske i prehrambene industrije – poticanje je investicija i gospodarske suradnje između Europe i Kine. Gospodarstvenici će tako imati priliku upoznati se s mogućnostima uspostave poslovnih odnosa, kao i mogućnostima investiranja u europskim zemljama, navode u HGK.  


Sajam u Hefeiu


U komori koja okuplja poljoprivrednike iznimno su zadovoljni što im se pružila prilika da otputuju u Kinu, u pokrajinu Anhui na istoku zemlje, gdje se već nekoliko godina održava sajam u Hefeiu. Ističu da su dobili »velikodušni poziv« s kineske strane da posjete sajam i ostvare poslovne kontakte s njihovim gospodarstvenicima. 


»Moram naglasiti velikodušno jer uz pokrivanje troškova nude nam priliku da pronađemo poslovne partnere i mi njima prodajemo robu. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore dio su šire delegacije predstavnika drugih ministarstava i gospodarstvenika«, napomenuo je glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović. U ime HPK u Kinu putuju predsjednik komore Mato Brlošić te član Upravnog odbora Darko Juzbašić. 


Krajem kolovoza, pak, kineski će ministar obrane ugostiti hrvatskog kolegu Kotromanovića. U Ministarstvu obrane kažu kratko da se radi o bilateralnom posjetu koji je dogovoren nakon prošlogodišnjeg posjeta visoke kineske delegacije MORH-u te je cilj »jačanje bilatelarnih odnosa na području obrane i sveukupne međudržavne suradnje«.