Alpinistička ekspedicija

Khan Tengri: Hrvati u pohodu na najsjevernijih 7000m

Danijela Bauk

Bojan Novak i Vedrana Simičević iz Riječkog alpinističkog kluba, te Rene Lisac i Krešimir Milas iz AO Željezničara iz Zagreba u subotu kreću na područje gdje još nije bilo hrvatskih uspona



RIJEKA Najsjeverniji sedamtisućnjak na svijetu, 7010 metara visoki Khan Tengri glavni je cilj hrvatske alpinističke ekspedicije na koju ove subote kreću dvoje članova Riječkog alpinističkog kluba – Vedrana Simičević i Bojan Novak, te dvojica članova alpinističkog odsjeka PD Željezničar iz Zagreba – Rene Lisac i Krešimir Milas.


Radi se o drugom najvišem vrhu planinskog masiva Tien Shan koji se nalazi na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine, a Khan Tengri, što bi na lokalnom uighur narječju značilo »vladar neba«, po mnogima je jedna od najljepših planina na svijetu.


Khan Tengri još uvijek nema hrvatskog uspona, odnosno prema dostupnim podacima ovo je prvi put da jedna hrvatska ekspedicija uopće ide u ovaj dio Tien Shana, konkretnije na područje ledenjaka Engilček koji s kirgistanske strane okružuje Khan Tengri. 




   Radi se o primarno »penjačkoj« planini, do čijeg vrha ne vodi niti jedna laka ruta uspona, pa tako i klasični, najpopularniji pravac uspona sadrži strme dionice u snijegu, ledu i stijeni. Specifičnost ove ekspedicije stoga je »tehnička« zahtjevnost planiranih penjačkih uspona na velikoj nadmorskoj visini, koju dodatno otežava plan da penjačka ekipa sama postavlja logore.


Tim od četvoro iskusnih hrvatskih alpinista koji zajedno imaju preko 700 alpinističkih, visokogorskih i dugih sportsko-penjačkih uspona u raznim dijelovima Hrvatske, Europe, južnoameričkih Anda, pa i Himalaje, planira se u logističkom smislu pridružiti slovenskoj ekipi iz Ljubljane, a kako se radi o sve popularnijoj planini i visokogorskom području, hrvatski alpinisti očekuju da će im društvo u baznom logoru raditi još desetak ekspedicija iz raznih dijelova svijeta. 


   Ukoliko uvjeti i logistika budu dozvoljavali planiran je i pokušaj uspona na neki od okolnih vrhova na ledenjaku Engilček o kojima nema puno dostupnih informacija ili pak odlazak u područje poznatog kirgistanskog nacionalnog parka Ala Archa u kojem se uzdiže više četiritisućnjaka i kojeg često uspoređuju s Mont Blanc masivom.


Hrvatska alpinistička ekipa planira snimiti i kraći dokumentarni film o cijeloj avanturi, a povratak je planiran za sredinu kolovoza.