Nema mira u Banovini

Kerum Sanji Bilač: “Đava te odnija taku ludu!”

Hina

Sanja Bilač i još dvoje HDZ-ovih vijećnika napustili su sjednicu, koju smatraju potvrdom igrokaza u režiji SDP-a koji je zaštitio Keruma od smjene



SPLIT – Vijećnici HDZ-a napustili su jutros sjednicu splitskoga Gradskog vijeća ocjenjujući da je ona »još jedan igrokaz SDP-a u koaliciji s Kerumom«, jer SDP nije podržao dopunu dnevnog reda i tako zaštitio Keruma i Nevenku Bečić te osigurao ostanak aktualne gradske vlasti do kraja mandata.


U priopćenju predsjednice Kluba vijećnika HDZ-a Sanje Bilač, nakon što je ona i još dvoje vijećnika HDZ-a napustilo sjednicu, navodi se kako »potvrda da je riječ o igrokazu u režiji SDP-a jest i činjenica da nisu podržali prijedlog dopune dnevnog reda«.


Bilač je, naime, predložila da se smijeni predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić.




»Ovo je još jedna farsa kojom se SDP na čelu s Marinom Jurjevićem i Kerumom rugaju Splitu. Ako SDP zaista želi smijeniti Keruma, njihov aktualni ministar (uprave) Arsen Bauk može riješiti vrlo jednostavno«, poručila je Bilač istaknuvši da su vijećnici HDZ-a napustili sjednicu jer »ne žele sudjelovati u ovoj farsi«.


U priopćenju za javnost predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Sanja Bilač ističe da su prijedlog koji je pokušala dati o smjeni Nevenke Bečić i prijedlog koji je najavljivao SDP o smjeni Željka Keruma trebali biti usvojeni kao dopuna dnevnom redu.


»Kako SDP nije htio podržati dopunu dnevnog reda, zaštitio je Keruma i Nevenku Bečić. Na taj način osigurali su ostanak aktualne gradske vlasti do kraja mandata«, ističe se na kraju priopćenja predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u splitskome Gradskom vijeću Sanje Bilač .


Na početku sjednice Bilač je htjela dopuniti dnevni red izvanredne sjednica splitskog Gradskog vijeća o snježnom nevremenu početkom veljače točkom o smjeni predsjednice Vijeća Nevenke Bečić. No, to joj nije dozvolila predsjednica Vijeća, ni nakon što se Bilač pozivala na mišljenje pravne službe u Banovini. Dok je Bilač ponavljala kako joj je u pravnoj službi rečeno da se dnevni red može dopuniti, čula se poruka gradonačelnika Keruma »Đava te odnija taku ludu!«.


Jurjević je u kasnijoj izjavi novinarima odbacio optužbe Sanje Bilač, te je, naprotiv, optužio vijećnike HDZ-a da su napustivši sjednicu »spasili Keruma jer se neće morati izjašnjavati o raspisivanju referenduma o gradonačelnikovoj smjeni«.


»Nije Kerum zaposlio moju obitelj, nego je zaposlio obitelj predsjednika splitskoga SDP-a Marina Jurjevića. Jurjević i Kerum su imali zajedničku tvrtku ‘Riva’ d.o.o. tijekom rata i – dok su ljudi ratovali – oni su zajedno trgovali«, rekla je Bilač.


Jurjević je novinarima rekao da su te optužbe laži jer nikada nije bilo zajedničke tvrtke SDP-a i Keruma. Pritom je potvrdio da je postojala tvrtka »Riva« u vlasništvu splitskoga SDP-a koja se bavila trgovinom i nabavom suhomesnatih proizvoda iz Španjolske te je tako pomagala onima koji su zbog političkih uvjerenja ostajali bez posla.Na pitanje novinara je li ta tvrtka trgovala s Kerumom, Jurjević je odgovorio: »Ako je tvrtka i trgovala s Kerumom, ali ja to ne znam jer nisam bio direktor, onda je možda trgovala s dvije vreće šećera ili tjestenine, ali to nema veze sa zajedničkim poslovanjem s Kerumom jer i tada su to bila dva svijeta.«


SDP-ovi su vijećnici izvijestili novinare kako su jutros prikupili devet potpisa vijećnika SDP-a i HNS-a te neovisnih vijećnika Igora Boraske i Luke Roguljića na temelju kojih će se tražiti zaključak o raspisivanju referenduma za smjenu Keruma. Objasnili su kako za to nije potrebna posebna točka dnevnog reda, nego je dovoljan zaključak.


Današnju izvanrednu tematsku sjednicu Gradskog vijeća sazvao je gradonačelnik Kerum na temelju zahtjeva od 13. veljače koji je tada potpisalo 12 vijećnika SDP-a, HNS-a i HDZ-a te neovisni vijećnici Igor Boraska i Luka Roguljić (koji je tada još bio vijećnik HSP-a).