Rješenje za neizgrađena građevinska zemljišta

Kazne špekulantima: Nije izgrađen hotel? Svejedno ćete platiti naknadu za njega

Jagoda Marić

Naknada koju plaća vlasnik neizgrađenog građevinskog zemljišta bit će znatno veća / Foto: D. ŠKOMRLJ

Naknada koju plaća vlasnik neizgrađenog građevinskog zemljišta bit će znatno veća / Foto: D. ŠKOMRLJ

Ako je prostornim planom neke lokalne jedinice na određenom građevinskom zemljištu bila predviđena gradnja poslovnih prostora ili hotela, onda će ulagač koji je kupio to zemljište, a godinama nije učinio ništa da se to izgradi, plaćati komunalnu naknadu kao da je tamo izgradio hotel



ZAGREB » Da će Vlada pokušati pronaći poseban namet kako bi novčano kaznila one koji špekuliraju građevinskim zemljištem i godinama ga drže neizgrađenog jer im je jedini cilj zarada na preprodaji tog zemljišta otkrio je nedavno na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović kad je ministricu graditeljstva Anku Mrka Taritaš podsjetio na njihov raniji dogovor oko pronalaska takvog rješenja.


   U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, čini se pronašli su model po kojem bi takvi špekulanti mogli biti kažnjeni. Učinit će se to povećanjem komunalne naknade na neizgrađeno zemljište, a u tom su ministarstvu, otkrivaju naši izvori, najskloniji tomu da im predložak bude austrijski model.


  


Europska praksa




– Proučavali smo europsku praksu i najsličniji model onom što mi želimo postići pronašli smo u Austriji. To znači da se za neizgrađeno građevinsko zemljište plaća komunalna naknada prema njegovoj svrsi, odnosno onome što je na tom zemljištu trebalo biti izgrađeno, otkriva naš sugovornik. To bi značilo da se na građevinskom zemljištu na kojem je predviđena gradnja proizvodnih prostora plaća naknada kao da oni tamo doista jesu izgrađeni, ili komunalna naknada predviđena za stambeni prostor ako je plan bio graditi zgrade za stanovanje. Ako je prostornim planom neke lokalne jedinice na određenom građevinskom zemljištu bila predviđena gradnja poslovnih prostora ili, primjerice, hotela, onda će ulagač koji je kupio to zemljište, a godinama nije učinio ništa da se to izgradi, plaćati komunalnu naknadu kao da je tamo izgradio hotel. To bi praktički značilo da će se u određenim slučajevima i udesetorostručiti naknada koju vlasnik neizgrađenog građevinskog zemljišta plaća. Naime, sada se za neizgrađeno građevinsko zemljište plaća gotovo simbolična naknada.


Koliko će se uvećati ovisit će o tome hoće li se ubuduće plaćati puni iznos naknade prema onom što je na određenom prostoru trebalo biti izgrađeno ili će to tek biti osnovica za izračun. Konačni iznos mogao bi ovisiti i o tome koliko dugo to zemljište stoji neiskorišteno, a da vlasnik nije zatražio nijednu dozvolu za gradnju.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…