Mrsić pooštrava mjere

Kazna za rad na crno od 100.000 kuna je premala – bit će povećana

Gabrijela Galić

Neisplata plaće, isplata dijela plaće preko računa a ostatak na ruke, neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sklapanje prividnih ugovora samo su neki od oblika rada u sivoj zoni



ZAGREB Tekuća godina bit će godina borbe protiv rada na crno, a tom pojavom neće se baviti samo Hrvatska već sve zemlje Europske unije. Sredinom mjeseca ministarstvo rada i mirovinskog sustava otvorit će posebnu telefonsku liniju na koju će građani moći prijaviti svaki oblik rada na crno. No, resorni ministar Mirando Mrsić najavljuje i kako će između dva saborska čitanja sjesti sa socijalnim partnerima za stol i, među ostalim, razmotriti pooštravanje kazni za rad na crno u Zakonu o radu (ZOR).


– Fleksibilniji radni uvjeti ne smiju biti podloga za kršenje prava radnika. Rad na crno šteti radnicima, poslodavcima i društvu u cijelini, poručio je Mrsić. Neisplata plaće, isplata dijela plaće preko računa a ostatak na ruke, neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sklapanje prividnih ugovora samo su neki od oblika rada u sivoj zoni.


Resorni ministar ističe kako je cilj urediti tržište rada kako bi se rad i radnici cijenili, poštovali i plaćali, a poslodavce spriječilo da love »u mutnom«. Kazne za poslodavce za rad na crno sada se kreću između 60 i 100 tisuća kuna. Resorni ministar smatra da ih treba postrožiti jer je to jedan od najtežih slučajeva kršenja ZOR-a.




Pozvao je sindikate i poslodavce da zajedno s ministarstvom sudjeluju u borbi protiv rada na crno, no i napomenuo kako se nada da će sa sindikatima i o toj akciji uskoro razgovarati. Naime, zbog prijepora oko ZOR-a sindikati su prekinuli tripartitni dijalog, akciji ministarstva su dali potporu ali su za sada odbili sudjelovati u njoj.


U prvih 28 dana ove godine od kada je Inspektorat preustrojen, inspektori rada obavili su ili započeli s obavljanjem 723 inspekcijska nadzora, od čega 369 u području radnih odnosa te 354 u području zaštite na radu. Tijekom tih izvida zatečena su i tri radnika na crno.


»U navedenim inspekcijskim nadzorima u području radnih odnosa, na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja u tim nadzorima, inspektori rada su protiv poslodavaca podnijeli 23 optužna prijedloga, zbog osnovane sumnje u počinjenje 44 prekršaja, te donijeli dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti zbog utvrđenog ‘rada na crno’ i tri rješenja odnosno odobrenja za naplatno sudjelovanje osoba mlađih od 15 godina u snimanju filmova, promidžbenim i sličnim aktivnostima«, navodi se u izvještaju o radu inspektora rada od početka godine.


Što se tiče nadzora u području zaštite na radu do sada su inspektori donijeli 31 rješenje o otklanjanju 61 različite nezakonitosti, 32 rješenja o 41 zabrani nezakonitog postupanja i podnijeli 23 optužna prijedloga zbog počinjenih prekršaja.