HDZ vraća

Kazna HDSSB-u zbog glasovanja protiv proračuna: Reiner Salapiću otkazao ručak s estonskim predsjednikom

Dražen Ciglenečki

Bez trgovine s HDZ-om – Josip Salapić / Snimio Darko JELINEK

Bez trgovine s HDZ-om – Josip Salapić / Snimio Darko JELINEK

Tu Vladu, koju smo poduprli zbog gospodina Oreškovića, mi više ne možemo podržavati. Uvjereni smo da su naši amandmani bili važni za Slavoniju i Baranju, ne samo za HDSSB, kaže Josip Salapić



ZAGREB  Predsjednik Sabora Željko Reiner u utorak prije podne primio je estonskog predsjednika Toomasa Hendrika Ilvesoma. Zajedno s Reinerom, piše na službenoj saborskoj stranici u rubrici najave aktivnosti predsjednika Sabora, trebali su biti šefovi triju odbora, Domagoj Ivan Milošević, Dražen Bošnjaković i Margareta Mađerić te zastupnici Josip Leko i Josip Salapić.


Međutim, ovaj potonji izostao je s tog sastanka, ali ne svojom krivnjom. HDSSB-ovog zastupnika u ponedjeljak navečer izvijestli su iz protokola Sabora da je došlo do greške i da on zapravo nije među pozvanima.


Pravo na prostoriju


Bilo je to možda šest sati nakon što je Branimir Glavaš u sabornici, prilikom glasovanja o amandmanima na prijedlog državnog proračuna, objavio da HDSSB ubuduće neće podržavati Vladu Tihomira Oreškovića.




Razlog je bila činjenica da je Vlada odbila sve amandmane HDSSB-a na predloženi proračun, a redom su se odnosili na Slavoniju i Baranju. Dvojica HDSSB-ovih zastupnika glasovali su za Oreškovićevu Vladu kad je ona potvrđena u Saboru, ali, su, dakle, stajali uz nju samo dva mjeseca.


A prva sankcija stigla je, eto, Salapiću već istog dana. No, otkazivanje jednog radnog ručka, pa makar i s predsjednikom Estonije, ipak nije kazna koju se ne bi moglo podnijeti. Ali, u HDSSB-u nisu sigurni da će tek na tome ostati. Naime, HDSSB još nije uspio formirati svoj klub jer im nedostaje jedan zastupnik, no svejedno su dobili prostoriju u Saboru. Vjerojatno je riječ o presedanu, dosad prostorije u zgradi Sabora na Markovom trgu u pravilu nisu imali zastupnici bez parlamentarnih klubova.


Predsjedništvo Sabora je HDSSB-u, nakon što su glasovali za Vladu, dodijelilo sobu na čijem ulazu je sada natpis s Glavaševim i Salapićevim imenom. Oređeni kompromis predstavlja to što na vratima ipak nema naziva njihove stranke.


– Uistinu ne znam hoće li nam uzeti tu prostoriju, postoji odluka predsjedništva Sabora koju bi prvo morali izmijeniti ako to žele učiniti. Možda se neće usuditi zbog Glavaša, koji je zastupnik s najduljim stažom u Saboru. Ali, kako god bilo, tu Vladu, koju smo poduprli u prvom redu zbog gospodina Oreškovića, mi više ne možemo podržavati. Uvjereni smo da su naši amandmani bili logični, nastavak gradnje autoceste prema mađarskoj granici i, primjerice, suzbijanje komaraca važni su za Slavoniju i Baranju, ne samo za HDSSB. Kako da budemo za Vladu koja je odbila dati novac u te svrhe – pita se Josip Salapić.


On ističe da nije bilo nikakve trgovine s HDZ-om, u smislu: oni Vladi dva glasa, a Sabor HDSSB-u prostoriju.– Jednostavno sam zamolio predsjednika Reinera tu sobu za nas dvojicu. Glavaš ima osam mandata u Saboru, dok je meni ovo sedma zastupnička godina i smatrao sam stoga da na neki način imamo pravo na prostoriju, premda nemamo klub. Reiner nam je tada izašao u susret – rekao nam je Salapić.

Blizu ulaska


Iz Sabora su nam odgovorili da se, »u skladu s mogućnostima«, sobe dodjeljuju i »pojedinačnim zastupnicima koji nemaju klub, a kako bi im se omogućili uvjeti za rad«. Iz toga bi se moglo zaključiti da HDSSB glasovanje protiv proračuna neće platiti i gubitkom prostorije.


Inače, malo je poznato da je HDSSB čak bio blizu i formalnog ulaska u Vladu. HDZ im je ukupno nudio šest do sedam mjesta pomoćnika ministara i visokopozicioniranih dužnosnika u državnim ustanovama poput HZMO-a i HZZO-a. Međutim, HDSSB nije pristao na takav aranžman, smatrajući da, ako bi već bili u Vladi, moraju imati i neki utjecaj na njezinu politiku, pa su tražili poziciju zamjenika ministra poljoprivrede. HDZ to nije prihvatio i pregovori su prekinuti.