Sabor

Kazimir Bačić imenovan novim glavnim ravnateljem HRT-a

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Od 102 nazočna saborskih zastupnika, Bačić je dobio glasove njih 90, dok je 12 zastupnika bilo suzdržano, a nitko nije glasovao protiv

ZAGREB Hrvatski sabor u petak je većinom glasova imenovao Kazimira Bačića novim glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT) na mandat od pet godina.  

Od 102 nazočna saborskih zastupnika, Bačić je dobio glasove njih 90, dok je 12 zastupnika bilo suzdržano, a nitko nije glasovao protiv.


 Bačić, dugogodišnji zaposlenik HRT-a, koji je u toj kući prošao sve razine, dobio je potporu i HDZ-a i Mosta, iako je još jutros Mostov izbor bio Blago Markota, koji je dužnost v.d. Glavnog ravnatelja obnašao od studenog prošle godine.


 Izborom Bačića dobit ćemo osobu koja poznaje taj sustav, koja će zadovoljiti zahtjeve i političkih stranaka, ali i javnosti za objekivnim javnim servisom, kvalitetnijim programom, transparentim upravljanjem, bez tajnih aneksa…, rekao je Miroslav Šimić (Most).




 Potvrdio je da je Most imao dvojbe, ali da je postignuto suglasje da će do kraja ove godine pretplata biti smanjena na 65 kuna, pa nema razloga da ne podrži Bačića.


I Jasen Mesić (HDZ) poručuje kako njegova stranka ne trpi i neće trpiti tajne anekse na plaće. To nećemo dopustiti, kao ni to da se ignoriraju zaključci Sabora, ustrajat ćemo na racionalizaciji sustava HRT-a, da se stvore osnove za smanjenje pretplate posebno za umirovljenike i socijalno ugrožene, rekao je Mesić.


 Objasnio je i kako su pregovori i konzultacije o glavnom ravnatelju trajali dugo jer su politički partneri željeli izaći sa najboljim rješenjem.


 SDP će biti suzdržan kod glasovanja, najavio je Arsen Bauk (SDP) koji vladajućima ne spori pravo na dogovor, ali spori način kako je to napravljeno danas.


 Izbor glavnog ravnatelja HRT-a ilustracija je teškog funkcioniranja koalicije HDZ-a i Mosta, ocijenio je Bauk te Bačiću zaželio puno sreće i uspjeha u radu.


 Goran Beus Richemberg ističe načelan stav HNS-a da će podržati prijedlog oko kojeg se usuglase vladajući i da će toj osobi dati priliku da pokrene pozitivne promjene.


 Jutros toga nije bilo, konsenzus se stvorio tijekom dana, sadržaj ne znamo, rekao je Beus ističući kako su problemi na HRT-u bremeniti, te kako Bačić, ukoliko misli išta napraviti mora pokazati odlučnost da javna nabava bude transparentna, da se vanjska produkcija kontrolira.


 Bačićevim imenovanjem, Hrvatski sabor je zaključio ovotjedni rad, zastupnici se ponovno okupljaju tek 1. ožujka.