Kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a

Katarina Peović će se zalagati za demilitarizaciju i izlazak iz NATO-a

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



ZAGREB Kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a za predsjednicu Hrvatske Katarina Peović u petak je najavila da će, ako pobijedi na izborima, biti potpuno drugačija predsjednica od HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović te će se zalagati za demilitarizaciju i izlazak Hrvatske iz NATO-a.


“Zagovarat ću korjenite promjene u interesu narodne većine, uz ostalo zaštitu dostupnog i besplatnog zdravstva i obrazovanja, demilitarizaciju, smanjenje ulaganja u vojsku, povlačenje hrvatskih vojnika iz međunarodnih vojnih misija i konačno izlazak Hrvatske iz NATO-a””, poručila je Peović ispred štanda na središnjem zagrebačkom trgu gdje od danas prikuplja potpise za predsjedničku kandidaturu.


Potrebne su korjenite promjene


Ideja Radničke fronte i SRP-a ideja je boljeg i pravednijeg društva, koje želi i većina ljudi u Hrvatskoj, što znači da su nam potrebne temeljite promjene, zaštita obrazovanja, zdravstva, stanovanja i prehrane.




“Zbog privatizacije, pljačke i pretvorbe došli smo u situaciju da i te temeljne potrebe trebamo braniti. Nije ih moguće obraniti u okviru u kojemu danas živimo. Potrebne se korjenite promjene, to je razlog zašto smo se uključili u ove izbore”, izjavila je Peović koja smatra da njezini protukandidati zastupaju samo kozmetičke promjene i nastavak kretanja u istom smjeru.


Iako su predsjedničke ovlasti uglavnom protokolarne, Peović ističe da na primjeru aktualne predsjednice vidimo koliko je važno da na toj funkciji bude osoba koja zagovara temeljne potrebe većine.


“Aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović samo je ekspozitura interesnih skupina i štiti manjinu u Hrvatskoj”, istaknula je Peović koja je svoju izjavu na prvi dan prikupljanja potpisa dobrim dijelom posvetila kritici aktualne predsjednice.


Smatra da je Grabar-Kitarović u svojoj ulozi sukreiranja vanjske politike “uglavnom sramotila vlastiti narod tvrdeći i govoreći u inozemstvu da je potrebno provesti još veće mjere štednje, što bi značilo još više otpuštanja radnika, manje plaće, još više privatizacije i pogodovanja interesnim skupinama”.


Peović bi na toj funkciji, tvrdi, sigurno to spriječila zagovarajući narod i autonomnu suverenu politiku.


Grabar-Kitarović je zagovarala militarizaciju Hrvatske


“Aktualna predsjednica zagovarala je militarizaciju, a na toj funkciji treba biti osoba koja zagovara upravo suprotno – smanjenje ulaganja u vojsku i konačno izlazak Hrvatske iz NATO-a”, istaknula je.


Dok nastavnici traže povećanje koeficijenata, Vlada najavljuje kupnju dvaju helikoptera, koji će nas koštati preko 700 milijuna kuna, ističe Peović poručivši da bi ona tražila uštede i preraspodjelu tih sredstava građanima.


Kritizirala je i predsjedničine odluke o odlikovanjima i pomilovanjima. “Predsjednica se ni tu nije istaknula, pa je odlikovala Tanju Belobrajdić koja je optužena za ozbiljne ratne zločine. Što se tiče pomilovanja, jedna od prvih stvari koje je učinila – pomilovala je donatore u njezinoj kampanji koji su bili osuđeni za gospodarski kriminal”, ističe Peović.


Štandovi na kojima se prikupljaju potpisi za njezinu kandidaturu, osim na zagrebačkom trgu postavljeni su u Splitu, Puli i Rijeci, a najavljeni su i štandovi u Makarskoj, Varaždinu, Samoboru i Sisku.