Najhladniji svjetski maraton

Karlovčanin Vlado Starešinić sa 63 godine istrčao maraton na Sjevernom polu

Damir Kundić

Nakon što je postao prvi Hrvat koji je istrčao znameniti »Antarctic Ice Marathon«, sada je godinu stariji, ali jednako vitalan istrčao maraton na Sjevernom polu



KARLOVAC Karlovački atletičar veteran Vlado Starešinić prošlog je vikenda svojoj impresivnoj biografiji dopisao još jedan istinski podvig.


Nakon što je lani, sa 62 godine života postao prvi Hrvat koji je istrčao znameniti »Antarctic Ice Marathon«, sada je godinu stariji, ali jednako vitalan istrčao maraton na Sjevernom polu. Ova utrka smatra se najekstremnijom i najtežom utrkom današnjice – poznata je pod imenom »najhladniji svjetski maraton«, koji se, ovisno od godine do godine, trči na temperaturama od minus 20 do čak minus 39 stupnjeva Celzijusa.   


Rezultat za pohvalu


Na ovogodišnjem izdanju utrke čija ledena ruta prelazi preko geografskog Sjevernog pola sudjelovalo je četrdeset maratonaca iz cijelog svijeta, među kojima i pet žena. Starešinić je zauzeo sjajno deseto mjesto, odnosno deveto u muškoj konkurenciji.




Do cilja je stigao za 6 sati, 11 minuta i 22 sekunde. Prvo mjesto zauzeo je Britanac Andrew Murray, koji je maratonska 42 kilometra istrčao za 4 sata, 17 minuta i osam sekundi, a kod žena Australka Demenza Farr koja je do cilja stigla za šest sati, šest minuta i 36 sekundi.



Starešinić je svoj sportski put započeo kao košarkaš, a atletici se posvetio tek kasnije. Njegovi podvizi imaju dodatnu težinu, zna li se da su mu liječnici zbog zdravstvenih problema odavno prognozirali kraj karijere, jer je prije 16 godina obolio od artritisa, a prije osam u teškoj prometnoj nesreći ozlijedio kralježnicu. No volja je bila jača od svega.    – Najbitnije je stalno trčati. Ni meni se masu puta kad se vratim s posla ne da ići na trening, ali se prisilim i poslije se osjećam puno zdravije nego da sam ležao pred TV-om – objasnio je lani tajnu svojeg uspjeha našem listu Starešinić.


Starešinić je još lani ušao u takozvani »Klub 7« – krug rijetkih svjetskih maratonaca koji su trčali maraton na svih sedam kontinenata. Također je prvi sportaš u Hrvatskoj kojem je to pošlo za rukom.


Ovaj član karlovačkog »KA tima« prvi je maraton u životu istrčao 1978. godine u Münchenu, nakon čega je trčao na svim kontinentima – od Luxora u Egiptu, poznatih maratona u Sidneyu, New Yorku, Chicagu i Rio de Janeiru, a prije dvije godine i maraton u Pekingu.


Vitrine su mu odavno pretijesne za sve nagrade koje je primio. U kućnoj kolekciji ima preko 150 pehara i više od trinaest kilograma različitih medalja.   


Čeka Londonski maraton


Preduskršnjim podvigom na Sjevernom polu, Starešinić nije ispunio sve svoje trkačke želje. Od pet najvećih svjetskih maratona istrčao je dosad četiri – Chicago, Boston, New York i Berlin. Nedostaje mu još samo London, no ne treba sumnjati da će i on ubrzo doći na red.


– Lakše mi je istrčati maraton, nego naći sponzore i zatvoriti financijsku konstrukciju za odlazak – priznao je još lani Starešinić, čiji se povratak u Karlovac očekuje ovih dana.