Ugledni sociolog i povjesničar osuđuju izjave šefa HDZ-a

Karamarkova retorika je primjer totalitarne svijesti

Boris Pavelić

Što su u HDZ-u nesuvisliji u borbi protiv krize, toliko su stupidniji u izazivanju podjela u društvu, kaže Dražen Lalić. Takav misaoni sklop nije sposoban za  suvislu raspravu, naglašava Dragan Markovina



ZAGREB   Tomislav Karamarko izgubio je političku busolu. Njegova je retorika ogledni primjer totalitarne svijesti, čime se Karamarko i njegov HDZ predstavljaju kao klasični sljedbenici KPJ-a iz razdoblja 1945.-1953. Sažetak je to ocjena kojima sociolog i povjesničar Dražen Lalić i Dragan Markovina komentiraju Karamarkov govor u utorak navečer u Vinkovcima, gdje je upitao »kako ćemo se pomiriti i nalaziti kompromise s onima koji hrvatsku državu nikada nisu htjeli, niti voljeli, niti je željeli«.


»Gospodin Josipović, koji govori o budućnosti, kreće u svoju kampanju s Trga maršala Tita, a taj tzv. maršal Tito je jedan od najvećih krvnika hrvatskog naroda. Kada ja to spomenem, onda kažu da pričam o prošlosti, a ja ću vam reći da kada spominjem njega i predsjednika Tuđmana, da je sada definitivno jasno da ta pomirba u tom smislu nije uspjela jer – kako ćemo se pomiriti i nalaziti kompromise s onima koji hrvatsku državu nikada nisu htjeli, niti voljeli, niti je željeli«, kazao je Karamarko na obilježavanju 25. obljetnice osnivanja HDZ-a u Vinkovcima. I još priprijetio: »Nećete drugovi više vrijeđati ni Domovinski rat, ni doktora Tuđmana, ni naše branitelje, ni našu djecu na taj način što im onemogućavate budućnost«.



Politolog Ivan Rimac ocjenjuje kako se Karamarkov vinkovački govor »uklapa u kontekst njegovih ideja da sam napiše povijest za škole i odredi koji su aspekti Tuđmanove ostavštine podobni, a koji nisu«. »Tuđmanova je ostavština golema i raznorodna. Neki su njezini dijelovi adekvatni vremenu u kojem je djelovao i baština su svih građana. Ali, najlošiji dio Tuđmanove ostavštine jest HDZ, koji je sada dobio nedemokratsku notu kakvoj u širem okruženju nema premca«, tvrdi Rimac. Takva je politika opasna zbog krize, ali »na sreću, živimo u okruženju kakvo, čak i da nismo u EU-u, ne dopušta potpunu samovolju«. Rimac ipak upozorava: »Odgovornost pojedinaca vrlo često nije u srazmjeru s dalekosežnošću odluka koje mogu donositi, za što je živi primjer Vladimir Putin. To što će Rusi ispaštati njegovu politiku kazna je samo za one koji su ga prihvaćali kao lidera. Za Putina osobno kazna je mnogo manja: političari uvijek ispaštaju manje od običnih građana«.





Sociolog Dražen Lalić taj govor komentira ocjenom da je »Karamarko izgubio političku busolu«. »Naši političari ni inače ne žive poput običnih ljudi, nego u mikrosvijetu gdje jedni druge tapšu po ramenima i govore si stvari koje veze nemaju s realnošću. Netko bi im već morao reći da su takve podjele u društvu prevladane, da su ratovi davno završili, i da za većinu građana to nisu teme na temelju kojih bi glasali na izborima«. HDZ, podsjeća Lalić, »nema suvislih prijedloga kako pobijediti krizu. Što su u HDZ-u nesuvisliji u borbi protiv krize, toliko su glasniji i stupidniji u izazivanju podjela u društvu«, kaže Lalić.


Splitski povjesničar Dragan Markovina Karamarkovu retoriku ocjenjuje »oglednim primjerom totalitarne svijesti, kroz maksimu – tko nije s nama, taj je protiv nas«. Takav misaoni sklop, objašnjava Markovina, nije sposoban za suvislu i argumentiranu raspravu, pa mu preostaje »samo klasično etiketiranje«. »Time se Karamarkov HDZ predstavlja kao klasičan sljedbenik djelovanja KPJ-a iz perioda 1945.-1953., zbog čega smatram da bi ih trebalo lustrirati. Sve drugo, što bi uključivalo nekakvu raspravu s tim radikalima, naprosto je nemoguće«, zaključuje Markovina.