Stožer prikupio 650.000 potpisa

Karamarko potpisao, pa ipak protiv referenduma

Hina

Najveći broj potpisa, više od 160.000 prikupljeno je na području grada Zagreba i u Zagrebačkoj županiji, potom Splitsko-dalmatinskoj županiji



VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je i do sada prebrojao više od 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjina, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Vukovaru predsjednik Stožera Tomislav Josić.


Izrazio je čuđenje što premijer Zoran Milanović i dalje u javnim istupima vrši pritisak na Ustavni sud te se zahvalio svim volonterima koji su po zimi prikupljali potpise i pokazali koliko im je stalo do bolje Hrvatske i do Vukovara.



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se u petak održavanju referenduma o ćirilici, jer bi se njime smanjila stečena prava manjina na koja se Hrvatska obvezala ulaskom u EU.




“Mi nismo za smanjivanje prava koje imaju nacionalne manjine iz jednostavnog razloga jer su to stečena prava i u trenutku ulaska u EU ona su bila aktivna”, rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.


Karamarko je ocijenio da do inicijative, “gužve i konfuzije” ne bi došlo da je vlada poštivala članak 8. ustavnog zakona koji kaže da se manjinska prava moraju primjenjivati sa svrhom snošljivosti i dijaloga između manjina i većinskog hrvatskog naroda.


“Taj nam je referendum apsolutno nepotreban. Da vlada poštuje članak 8. taj referendum ne bi bio potreban”, rekao je predsjednik HDZ-a i predložio kompromis između vlade i vukovarskog stožera.


“Pozivamo vladu da ispoštuje članak 8. i ja sam siguran da će ovi ljudi iz stožera povući zahtjev za referendum. To bi bio kompromis”, istaknuo je Karamarko.


Upitan zašto je on potpisao peticiju za raspisivanje referenduma, odgovorio je da je to učinio iz revolta, kao građanin, “bez medija i bez odijela”.


“Potpisao sam iz revolta, zbog situacije u kojoj vlada ne poštuje zakone. Da je ispoštivan članak 8. ne bi se postavljale ploče, ne bi se dogodile nepotrebne međunacionalne napetosti”, rekao je Karamarko.


Arogantnom je ocijenio izjavu premijera Zorana Milanovića da se referendum o ćirilici neće održati dok je on predsjednik vlade. “Iz toga iščitavam arogantan stav u komunikaciji s javnošću. On ne treba tako razgovarati. Vidjet ćemo kako će se vlada dalje ponijeti”, rekao je Karamarko.



Najveći broj potpisa, više od 160.000 prikupljeno je na području grada Zagreba i Zagrebačkoj županiji, potom Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Vukovarsko-srijemskoj županiji prikupljeno je 47.800 potpisa od čega oko 18.000 u Vukovaru. Članica Stožera Snježana Patko istaknula je da je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjina završeno 1. prosinca te da je tijekom prikupljanja potpisa zabilježena opstrukcija pojedinih gradskih ureda ovlaštenih za izdavanje dozvola za korištenje javnih površina.


Zapaljen je štand u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci, obavljena je policijska kontrola broja prikupljenih potpisa na osječkoj Tvrđi, zabilježeno je više verbalnih provokacija popisivača te evidentirano nekoliko prijava birača u vezu s tim da su štandovi Stožera preblizu biračkim mjestima tijekom referenduma o braku što, međutim, nije nezakonito pa ni regulirano zakonom, rekla je Patko. Kaka je ocijenila „antikampanja vladajućih putem državnih medija trajala je do samog kraja prikupljanja potpisa i to na najnedemokratskiji način.


Na taj su se način, po njoj, građani navodili da ne daju potpis kojim bi se riješila “nametnuta represija, izazvana višemjesečna agonija Vukovaraca i ostalih građana u RH koju je izazvalo protuzakonito postavljanje dvojezičnih i dvopismenih ploča na objekte državnih ustanova u Vukovaru.”


Istaknula je neprimjerene izjave premijera Milanovića da do referenduma neće doći dok je on na toj funkciji te ocijenila da je tom izjavom dao do znanja da kontrolira Ustavni sud. Neprimjerenim je ocijenila i premijerovu izjavu da je izjašnjavanje na referendumu o braku „artiljerijsko-topnička priprema za izjašnjavanje građana o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“.


Ponovila je da se ovih dana u policijske postaje pozivaju županijski koordinatori Stožera angažirani na prikupljanju potpisa za što Stožer smatra da je nalog dao ministar unutrašnjih poslova.


Unatoč tome Stožer je u 15 dana prikupio o više od 600.000 pravovaljanih potpisa, a točan broj znat će se kada stignu konačni i podatci za još četiri županije, rekla je Patko.



Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacila je danas optužbe Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da Vlada vrši pritisak na Ustavni sud zbog inicijative oko raspisivanja referenduma o dvojezičnosti.


“Mi imamo svoj pristupni ugovor s EU, to je međunarodni ugovor, i u njemu smo preuzeli određene obveze uključujući i dosljednu i intenzivniju provedbu postojećeg Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina”, rekla je Pusić novinarima upitana o optužbama Stožera, koji je prozvao vladajuće da svojim izjavama kako referenduma o ćirilici neće biti, vrše pritisak na Ustavni sud.


Upitana hoće li o referendumu odlučiti Sabor ili se treba uključiti Ustavni sud, Pusić je na promociji filma “Savka” rekla kako je zagovornik hrvatskih institucija i normalne procedure.



Član Stožera zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić ocijenio je da nigdje nije regulirano da se prava nacionalnih manjina ne mogu postrožiti te dodao da se ta prava stječu Ustavnim zakonom, međudržavnim ugovorom ili odlukom jedinica lokalne samouprave. Za tezu da bi referendumska izmjena bila protivna ugovorima potpisanima sa EU Iljkić je istaknuo da bi trebalo vidjeti o kojem je ugovoru riječ jer se ugovori koje RH sklapa moraju objaviti u Narodnim novinama i „nema odredbe o ravnopravnoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina niti postotci kojim se manjinama daju prava na uporabu njihova jezika i pisma“. Istaknuo je da Francuska, kao i Belgija i Luksemburg konvenciju koja regulira prava nacionalnih manjina nisu potpisale niti ratificirale.


A za ustavne promjene koje se pripremaju, a koje bi mogle priječiti održavanje referenduma, Iljkić je rekao da bi u tom slučaju moglo doći do ustavne krize. Ako Sabor prihvati izmjene Ustava, i one budu takve da priječe ovaj referendum, moguće je da će Ustavni sud imati drugačije mišljenje od Sabora što bi moglo dovesti do Ustavne krize, rekao je Iljkić.