Predsjednik HDZ-a za ukidanje povlastica

Karamarko namjerava Mesića izbaciti iz ureda

Dražen Ciglenečki

Ne znam u kojoj zemlji postoje doživotni predsjednici, ne daj Bože u jednom ih se momentu može skupiti pet, šest, što ćemo s njima, kaže Karamarko koji je Mesiću osobno vodio kampanju 2000. godine



ZAGREB Tomislav Karamarko razmjerno često nastupa u programima regionalnih televizija, iz jednostavnog razloga što su većina njih HDZ-ove utvrde, pa za njega tamo nema teških i neugodnih pitanja. U pravilu su ti intervjui razgovori političkih istomišljenika koji se međusobno nadopunjuju.


Tako je bilo i u srijedu navečer prilikom gostovanja Karamarka na Vinkovačkoj televiziji, u emisiji »Nacionalno« što je vodi čovjek koji se zove Krešimir Kartelo.


Povremeno je veći HDZ-ovac bio Karamarko, a povremeno Kartelo koji je, primjerice, prekinuo izlaganje predsjednika HDZ-a o Franji Tuđmanu uz primjedbu da je »Tuđman pokazao svoju veličinu i kad nije pohapsio za veleizdaju« SDP-ove zastupnike koji su 25. lipnja 1991. izašli iz Sabora kad se glasovalo o Ustavnoj odluci o suverenosti i samostalnosti Hrvatske. »Ha, ha, da«, bio je Karamarkov komentar te voditeljeve upadice.   

»Skinuti s grbače«


No, najzanimljiviji je odgovor stigao na Kartelovo pitanje »u slučaju da današnji predsjednik postane bivši, treba li njemu, ali i onome prije njega, ukinuti status doživotnog predsjednika i skinuti ga s grbače poreznih obveznika«.




   – Ne znam u kojoj to zemlji postoje ti doživotni predsjednici, ne daj Bože u jednom ih se momentu može skupiti pet, šest, što ćemo s njima. Takvi ljudi koji su bili predsjednici države imaju pravo na neki status, prije svega neko vrijeme na nužno osiguranje. Ne može takav čovjek sam hodati po tržnici, pa da ga netko udari zato što ga ne voli. Ali, to da oni moraju imati ured, tajnicu, savjetnike i tako dalje, to je apsurdno. Čemu oni služe? Čemu oni služe? Oni ničemu ne služe. Lijepo je čuti pametnog čovjeka i njegov savjet, ali on to može dati kroz neki intervju ili ne znam gdje, ne mora imati ured sa savjetnicima i tajnicama – izjavio je Karamarko. »Jasno«, zaključio je Kartelo.



Karamarko je u emisiji »Nacionalno« lokalne televizije odbacio primjedbe Ive Josipovića da bi ukidanje neposrednih predsjedničkih izbora predstavljalo sumrak demokracije.    – Zar u Njemačkoj nema demokracije zato što se predsjednik bira u parlamentu – zapitao se predsjednik HDZ-a.


Primjer Njemačke


Iz Karamarkovih bi se riječi moglo zaključiti da će on, ako nakon idućih parlamentarnih izbora preuzme vlast, izvan snage staviti Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti, usvojen 2004. godine u mandatu Vlade Ive Sanadera.


Na taj bi način Karamarko ukinuo ured Stjepanu Mesiću, čijem je izboru za predsjednika Republike značajno pridonio, jer mu je 2000. godine vodio kampanju. Naravno, u tom bi slučaju bez ureda ostao i Ivo Josipović, kad bi doživio poraz na predstojećim izborima.


Međutim, Karamarko ne zna da bivši predsjednici imaju svoje urede i u drugim državama, pa tako i u Njemačkoj, čiji politički sustav šef HDZ-a u zadnje vrijeme ističe kao uzor.


Trenutačno čak petorica Nijemaca imaju status bivših predsjednika: Walter Scheel, Richard von Weizsäcker, Roman Herzog, Horst Köhler i Christian Wulff, koji je na dužnosti bio manje od dvije godine. Svaki od njih, iako su birani u Bundestagu, ima doživotnu mirovinu u godišnjoj visinu od 199 tisuća eura, svoj ured, savjetnika, vozača te otvoren račun za pokrivanje troškova.