Dvije i pol godine pobjeda

Karamarko: Bit ću premijer

Hina

»Nikad nisam rekao da bih htio biti nešto drugo, jer je to mjesto najveće odgovornosti. Preuzet ću odgovornost i formirat ćemo vladu eksperata, jer vlada stranačkih podobnika ništa ne može učiniti«, poručio je Karamarko u emisiji »Oporbeni zarez« Hrvatskog radija.

ZAGREB – Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako će nakon parlamentarnih izbora, kada po njegovu uvjerenju HDZ preuzme vlast, on biti premijer.»Nikad nisam rekao da bih htio biti nešto drugo, jer je to mjesto najveće odgovornosti. Preuzet ću odgovornost i formirat ćemo vladu eksperata, jer vlada stranačkih podobnika ništa ne može učiniti«, poručio je Karamarko u emisiji »Oporbeni zarez« Hrvatskog radija.

Ocijenio je kako predsjednik Republike Ivo Josipović mora objasniti svoje kontakte sa srbijanskim veleposlanikom te »odgovoriti na pitanje što je to bilo i kakvi su njegovi kontakti sa srpskom diplomacijom«. Naime, HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar nedavno je u Saboru prozvao hrvatskog predsjednika zbog tvrdnji bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Josipović dostavljao tajne spise, na što je Josipović uzvratio kako je HDZ prvo pokušao s aferom »Barbika«, a sad se očito bave aferom »Ken« te da je tri hrestomatije uručio ne samo bivšem srpskom veleposlaniku, nego i mnogima drugima.


»Josipović trivijalizira situaciju koja nije niti malo neozbiljna. Pitanje njegovog kontakta sa srbijanskim ambasadorom u Zagrebu i predaja dokumanata, pa sada govori da je predavao nekakve svoje knjige, to sve skupa nije zgodno u momentu kada hrvatska kreira svoju tužbu za genocid protiv Srbije. Šta ima gospodin, koji je bio član te radne skupine, raditi sa srpskim ambasadorom«, upitao je Karamarko.Josipović, dodao je, sve pokušava relativizirati i pojednostaviti kroz priču o ‘Kenu’. »Ako se on osjeća kao Ken onda sam ja još žalosniji da imamo takvog predsjednika države i razlog više da ga promijenimo«, poručio je šef HDZ-a. Ustvrdio je kako HDZ ne stoji iza prosvjeda branitelja, koji ispred Ministarstva hrvatskih branitelja ulaze u osmi dan. »HDZ ne stoji iza ovakvih prosvjeda, definitivno, iako podržavamo sve opravdane zahtjeve naših branitelja«, rekao je Karamarko.»Svaki dan djelovanja ove vlade je štetan za Hrvatsku jer oni ništa ne čine, a štetu svi plaćamo«, poručio je Karamarko. Prijevremene izbore smatra nužnima, a žao mu je, kaže, što predsjednik Jopsipović, kojem treba potpora SDP-a i HNS-a za novi mandat, nema hrabrosti kritički se osvrnuti na katastrofalan rad vlade. Na pitanje može li se pobjeda HDZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i pobjede u Čemincu te u Koprivničkom Ivancu, promatrati kao ‘lakmus papir’ za parlamentarne izbore Karamarko je uzvratio kako je »puno lakmus papira« te kako HDZ već dvije i pol godine bilježi samo pobjede.Naglasio je kako je zadovoljan javnim nastupima HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, ali i istaknuo kako njezina kampanja još uvijek nije počela. »Pretkampanja je počela onoliko koliko smo imali mjesta u medijima, a nismo imali koliko smo zaslužili. Ja sam zadovoljan – gospođa Kitarović odlično nastupa i ima izvanredan prijem na terenu«, kazao je Karamarko, uvjeravajući kako će njezina kampanja, kada se označi startna pozicija, biti odlična.

Šef HDZ-a komentirao je i medijska nagađanja da se vlada namjerava zadužiti za 2,6 milijardi eura kako bi od Mađara kupila dionice Ine. »Oni bi navodno to otukupili, a istovremeno gledaju kako će u koncesije dati autoceste da bi pokrpali jednogodišnji proračunski deficit i rupu u proračunu – to mi nije jasno. Bilo bi sjajno da Hrvatska ima svoju stratešku naftnu kompaniju, iako je praksa u svijetu da je to u privatnim rukama. No, ja bih im preporučio da ipak smisle način kako da reprogramiraju dugove i pokušaju spasiti naše autoceste koje će od 2018. početi isplaćivati same sebe.«, poručio je Karamarko.