Ljubo Jurčić, Krešimir Sever i Antun Kapraljević o zemlji siromašnih ljudi

Kapraljević: Osiromašenje počelo onog trenutka kada smo se odrekli socijalizma

Zlatko Crnčec

Profesor Ljubo Jurčić kaže: "Ciljevi su postavljeni tako da se sama po sebi čuva fiskalna i monetarna stabilnost. A to nisu ciljevi nego instrumenti ekonomske politike. I ovo što se sada radi da se sve koncentrira na proračun i deficit, a oni se ne mogu spasiti samom fiskalnom politikom. Oni se spašavaju industrijskom politikom"



Suprotno svim očekivanjima Hrvatska je u zadnjih 24 godine, otkako je u njoj uvedena demokracija, postala zemlja sve više siromašnih ljudi. Profesor Ljubo Jurčić kaže: Ciljevi su postavljeni tako da se sama po sebi čuva fiskalna i monetarna stabilnost.


A to nisu ciljevi nego instrumenti ekonomske politike. I ovo što se sada radi da se sve koncentrira na proračun i deficit, a oni se ne mogu spasiti samom fiskalnom politikom.


Oni se spašavaju industrijskom politikom. Zapad je za vrijeme krize išao spašavati vlastitu proizvodnju ne gledajući ni na proračun ni na monetarnu politiku. 




Deficit je samo jedna od posljedica toga što su ljudi ostali bez posla. Ekonomska je politika pomiješala ciljeve i instrumente. Nekih politika uopće i nema. Može se reći da se Hrvatska dosad razvijala po inerciji socijalizma. A tome je tako zato što se 1994. prihvaćeno to da će tržište sve riješiti i da se država tu nema što miješati. 


Krajem devedesetih usvojena i druga pogrešna ideja da se napusti industrija i da se živi od usluga. Svi znamo da se zapad obogatio na industriji. Bilo je tu dakle puno neznanja, zabluda i gluposti. Sve to je tako zbog toga jer se uvijek kupovao mir.


Prvo iz akumuliranog rada deset generacija iz komunizma, kasnije se to kupovalo iz kredita i zaduženja. A sada nema previše ni toga što se može prodati, a ne možete se više ni zaduživati jer smo uz ovaku ekonomsku politiku postali visoko zadužena zemlja, rekao je Jurčić.


Dodao je »kako je zastrašujuće gledati hrvatsku ekonomsku politiku koja se ne može ni nazvati ekonomskom politikom«.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da je do osiromašenja u zadnjih 24 godine došlo zbog uništenja brojnih tvornica u ratu, ali i načina na koji je provedena pretvorba i privatizacija koja je napravila veće štete od ratnih razaranja. 


– Zbog svega toga izgubljen je veliki broj radnih mjesta. Kada se tome doda loša gospodarska i socijalna politika koja je dovela do povećanog broja umirovljenika i većeg pritiska na državni proračun, nije ni čudno da se nalazimo u ovakvoj situaciji. A ista se ekonomska politika vodi iz jedne vlade u drugu bez obzira na to jesu li one lijeve ili desne. Ako se uskoro ne provedu neke mjere, još će više pasti potrošnja što će dovesti do dodatnog smanjenja radnih mjesta i povećanja siromaštva, rekao je Krešimir Sever.


Nekadašnji saborski zastupnik i kandidat Hrvatskih laburista na izborima za Europski parlament Antun Kapraljević smatra da je osiromašenje počelo onog trenutka kada smo se odrekli »socijalizma koji je u usporedbi sa sadašnjim bio pravedno i pošteno društvo u kojem je bilo 80 posto srednjeg staleža«. 


– U Hrvatskoj je sve počelo prevarom. Kada smo u proljeće 1991. izašli na referendum o neovisnosti, skoro smo se jednoglasno odlučili da ćemo se otcijepiti iz Jugoslavije. Međutim, tada nas nitko nije pitao jesmo li za to da se uvede kapitalizam, da se provede privatizacija i rasprodaja države imovine. I imovina je prvo nacionalizirana, a potom u privatizaciji dana, praktički poklonjena određenim likovima koji su onda zajedno sa korumpiranim političarima sve upropastili, rekao je Kapraljević. Dodao je da je tada, početkom devedesetih, napravljen »sustav koji je opljačkao ovu državu«. 


– A u zadnjem je desetljeću doprinos svemu tome dao i EU inzistiranjem na privatizaciji preostale državne imovine. A prije toga nam se dogodila još pretvorba i privatizacija, stara devizna štednja, banke koje smo sanirali s 11, a prodali za četiri milijarde kuna, rekao je Kapraljević.