Opasno vrijeme

Kaos zbog olujnog vjetra. U Zagrebu ima i ozlijeđenih, interventne službe imaju pune ruke posla

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno



Do jutros u 7,15 sati zagrebački Županijski centar 112 zabilježio je 240 intervencija operativnih službi.


Dvije su osobe, kako je jutros priopćio MUP, ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra – radi se o pješaku na Trgu bana Josipa Jelačića i ženskoj osobi na koju je pala grana na Črnomercu. 


Jaki na mahove i olujni vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju. 




»Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112«, stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.


Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od jučer imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti. Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija diljem Zagreba, doznaje se od zagrebačkih vatrogasaca, a pozivi su sa još 50-tak adresa.


Kako navode internetski portali, objavljujući fotografije čitatelja, na Prisavlju je u smjeru Savske stablo palo preko ceste i blokiralo promet. Jedno stablo palo je na cestu na Knežiji. Na Ferenščici je vjetar otpuhao krov sa zgrade. Na Maksimiru je stablo palo na tramvajske tračnice. U Zvonimirovoj je sa zgrade na tramvajske tračnice pao veliki plakata. Vatrogasci interviraju, a dolazi i do kraćih tramvajskih zastoja.


Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina oborina.


Vjetrovito, u unutrašnjosti oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a u gorju se ponegdje očekuje susnježica ili snijeg, prognoza je Držanog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak. 


Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinskim pljuskovima.


Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, povremeno s olujnim udarima. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo.


Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.