Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Poplave u Dalmaciji

video Kao da je Dalmaciju pogodila Irma:Pogledajte video snimke i fotografije potopa u Zadru

snimio Dino Stanin / PIXELL
snimio Dino Stanin / PIXELL
Autor: ,
Objavljeno: 11. rujan 2017. u 22:07 2017-09-11T22:07:00+02:00

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će sutra normalno, odlučile su gradske vlasti i ravnatelji tih ustanova. Iz Kriznog stožera Civilne zaštite stanovnicima poplavljenog područja javljeno je da voda i dalje nije za piće.

Dalmacija danas kao da je imala posla s uraganom Irma. Poplave su zabilježene u niz dalmatinskih mjesta i gradova, radnici su evakuirani sa svojih radnih mjesta, gradskim ulicama tekle su rijeke. U tri i pol jutarnja sata u Zadru je palo 250 litara kiše po metru kvadratnom, pod vodom su zadarsko groblje, Kalelarga, Trg pet bunara, tržnica, ribarnica, Forum, teško je oštećena zadarska bolnica... Niti najstariji Zadrani ne pamte ovakvu poplavu.

Sigurnosnu preporuku za Zadar dalo je i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Svojim državljanima preporučili su oprez u Zadru i oko grada. Nikakav oprez nije mogao pomoći ljudima koji su se u vozilima zatekli na prometnicama u trenucima kad su njima počele teći rijeke. Najteže je stradala cesta prema Ražancu. Poplava je naprosto odnijela asfalt.

Petnaestak radnika Cromarisa i Solane Nin, koji su zbog urušavanja i ulegnuća poplavljene ceste ostali zarobljeni u pogonima, evakuirani su u poslijepodnevnim satima.

- Iako su se ljudi sami organizirali i pokušali se izvući, nismo željeli riskirati da se nekome nešto dogodi te smo u pomoć pozvali pripadnike HGSS-a, koji su napravili svojevrsni ponton i na sigurno izvukli sve radnike«, kazao je zamjenik župana Šime Vicković.

zadar twitter

Grad Zadar objavio je svoje preporuke u izvanrednoj situaciji: "Preporučujemo građanima da izbjegavaju korištenje cestovnog prometa. Sve službe su na terenu, sva djeca i učenici koji su jutros stigli primljeni su u škole i vrtiće. Molimo građane da prate izvještaje u sredstvima javnog informiranja. Redovito ćemo im davati informacije i upute za daljnje ponašanje."

U Zadar se zaputio i državni vrh, angažirana je vojska, a društvenim mrežama stale su kolati fotografije koje podsjećaju na one snimljene na Floridi. Neki su našli snage za humor u nevolji pa su objavljene fotografije na kojima zadarski mladići na ulicama sjede u popularnim flamingosima na napuhavanje.

zdr

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će sutra normalno, odlučile su gradske vlasti i ravnatelji tih ustanova. Iz Kriznog stožera Civilne zaštite stanovnicima poplavljenog područja javljeno je da voda i dalje nije za piće.

Obilna kiša od sinoć je padala i u Istri. U Poreču, Rovinju i Labinu bilo je srušenih stabala, poplavljenih podruma, stanova i poslovnih prostora, prometnica pod vodom. Rijeka Raša još jučer je odnijela privremeni most kod Potpićana, opskrba električnom energijom bila je nestabilna.

Gradske ulice kiša je poplavila i u Šibeniku, a večeras je jako nevrijeme zabilježeno i na Visu 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka